TŐZSDENYITÁS – Eséssel kezdett a Bux; lanyha forgalom várható

Plusz egy százalékkal nyitott magasabban a Budapesti Értéktőzsde indexe a múlt hét pénteki zárást követően. A nyitás utáni fél órában igen gyenge forgalom mellett egy tized százalékot esett az index. A Richter kivételével az összes vezető papír kis mértékű mínuszban kezdte a napot. Számottevő forgalom (240 millió forint) a reggeli órákban egyedül a Mol papírjain volt.

A péntekihez hasonló igen gyenge forgalomra számít Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline tőzsdei elemzője. Szerinte a külföldi piacok kvázi mozdulatlansága továbbra is rányomja a bélyegét a magyar tőzsdére. Amerikában és Európában a közelgő gyorsjelentési szezon előtt ugyanis senki nem kíván újabb pozíciót felvenni.

Az egyetlen említésre méltó esemény a keddi napon az OTP közgyűlési dokumentumainak megjelenése, amelyekből kiderült, mennyi osztalékot fizet a bank a 2006-os év után. A várakozásoknak megfelelő részvényenkénti 144 forint azonban nem mozgatja meg a piacot – véli az elemző. Az OTP előzetesen bejelentett, az eredmény 31,7 százalékát (40 milliárd forint) kitevő osztalék idén azonban csak külsős (nem a társaság tulajdonában lévő) részvények között oszlik el, ezért a részvényenkénti 144 forint nem emelkedik a tényleges kifizetéskor – hívta fel a figyelmet az elemző.