TŐZSDE – Erősödött a BUX és a forint is

Több mint 5,5 százalékos erősödéssel 15 387 ponton zárta a hét első kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsde. Az OTP 11 százalék felett, míg a MOL 12,5 százalékot erősödött a pénteki záróárhoz képest. A nap nyertese az EGIS volt, csaknem 15 százalékos drágulással. A forint árfolyama is nőtt hétfőn.

A BUX index hétfőn – hasonlóan a pénteki kereskedési naphoz – erősen ingadozott. Másfél órával a reggeli nyitás után már 16 ezer pont felett járt, ám délután 15 ezer pont alá is gyengült.

Az OTP részvényei iránt olyan erős volt az érdeklődés, hogy a szokásos 15 százalékos árfolyam-ingadozási sávot 30 százalékosra módosították. A legnagyobb lakossági bank végül több mint 11 százalékos erősödéssel 4000 forinton zárt. A bank részvényeinek hétfői forgalma meghaladta a 22 milliárd 660 millió forintot.

A vezető részvények közül csak a Richter, a z FHB és a Magyar Telekom papírjainak árfolyama esett, utóbbié több mint 3 százalékkal.

A magyar fizetőeszköz több mint 7 forintot erősödött az euróval szemben; a közös európai valutát hétfőn 254 forint alatt jegyezték. Az amerikai dollár 3 forintot gyengülve 186 forint felett, míg a svájci frank 6 forintos eséssel 164,50 forinton zárt.