TŐZSDE – 5,3 százalékos emelkedéssel nyitott a BUX kedden

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 11.318 ponton nyitott kedden, ez 567 pontos, 5,3 százalékos emelkedést jelent a hétfői záró értékhez képest – derül ki a BÉT honlapjáról.

Az OTP papírok 5,8 százalékkal emelkedtek, és 2.695 forinton álltak. A MOL árfolyama 8,29 százalékot növekedve, 8.800 forinton nyitott. Az Mtelekom 4,76 százalékkal 550 forintra ugrott. A vezető papírok mindegyike emelkedett, sőt az Egis nem sokkal a nyitás után 11,1 százalékkal nőtt, így egy időre fel kellett függeszteni a kereskedését.

A tőzsdei szakértők szerint a BÉT részvényeinek mozgását alapvetően határozhatja meg az e hétre várt bejelentés, a Nemzetközi Valutaalap Magyarországnak nyújtandó készenléti hitelének részleteiről. Az is befolyásolhatja a tőzsdei kereskedést, hogy a kormány kedden parlamenti pártokkal folytatandó megbeszélésen várhatóan újabb kiadáscsökkentést jelent be, amelyet az IMF is elvár a magyar kormánytól.

A bankközi devizapiacon csekély, 0,34 százalékos erősödéssel indított a forint kedden reggel. Az eurót 269 forinton jegyezték.