Tízmillió forintnyi ukrán cigit fogtak a határőrök

Tízmillió forintnyi ukrán cigit fogtak a határőrök
A tiszabecsi határőrök rejtett járőre jól álcázott helyéről éjjelátó készülékével figyelte október 23-án éjszaka az ukrán határállomásról a magyar határátkelőhelyre vezető utat. Hamarosan egy rossz állapotban lévő LADA érkezett a szomszédos ország felől.

Megállt a két átkelőhely között, megfordult,  majd kiszállva belőle két személy nagy  pakkokat  szedett ki a kocsiból és  dobott át az út menti kerítésen. A LADA ezt követően visszament Ukrajnába. Közben Uszka felől az erdőből két alak érkezet a csomagokhoz, amelyeket elkezdtek pakolni. A határőröknek egyiküket – egy magyar állampolgárt – sikerült elfogni, társa elmenekült a helyszínről, hátrahagyva a táskákban lapuló 2.414.295 Ft  becsült belföldi értékű 5.796 doboz ukrán zárjegyes cigarettát.

A határőrök a személyt és a csomagokat büntető feljelentéssel átadták a VPOP Észak-alföldi Regionális Nyomozóhivatal munkatársainak, akik a további eljárást végzik.

A Nyírbátori Határőr Igazgatóság nyomozói 2005. október 24-én kora este a győrteleki temetőnél két magyar rendszámú gépkocsira figyeltek fel, amelyek utasterében valami le volt takarva.

A járművekkel lévő három magyar állampolgár állításuk szerint csak a temetőt látogatta meg. Ennek ellentmondani látszott, hogy a gépkocsikban a pokrócokat felhajtva ukrán Priluki márkájú cigarettát találtak a határőrnyomozók. A csomagtér, valamint az utasfülke – még az anyósülés is – színültig  volt a VW Passatban és a VOLVO-ban cigarettával.

A Szamossályiba, illetve Pap községbe való fiatalemberek az összesen 19.997 doboz Priluki eredetével nem tudtak elszámolni. A határőrök az illetőket a két gépkocsival és a 7.573.905 Ft-ot érő cigarettával további eljárásra átadták a VPOP Észak-alföldi Regionális Nyomozóhivatal munkatársainak.

– Tanyik József –