Tízmilliárd forint a közoktatás támogatására

Összesen tízmilliárd forintot különített el az idei költségvetésből a kormány a közoktatás minőségének fejlesztésére, illetve az esélyegyenlőséget célzó támogatásokra. Jövőre már a közép- és szakiskolák is pályázhatnak a felzárkóztatást elősegítő forrásokra, de jelentős összeg jut az iskolák informatikai eszközeinek fejlesztésére is.

A szegregáció és a korai lemorzsolódás visszaszorítása érdekében a következő tanévtől az általános iskolák mellett a középiskolák és a szakiskolák is kérhetnek támogatást a hátrányos helyzetű gyerekek esélyegyenlőségének megteremtéséhez azzal a feltétellel, hogy sem az iskolák között, sem pedig az osztályon belül nem lesz elkülönítés. Egyszeri juttatást ezentúl az óvodák is igénybe vehetnek; a kérelmek benyújtási határideje június 11.

180 millió forintot különítettek el azok számára, akik alapfokú iskolai végzettség nélkül akarnak bekapcsolódni a szakképzésbe. A felzárkóztató oktatásban azok is részt vehetnek, akik elvégezték a 8 általánost, de nem akarnak a 9. évfolyamon tovább tanulni – a kedvezményeket a 15 éves kor betöltésének évében lehet először kérni.

Több támogatás jut a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó szakembereknek is. A tervek szerint továbbfejlesztik a pedagógiai szakszolgálatokat és az utazó tanárok hálózatát is. A 400 millió forintos keret várhatóan 500 szakember továbbképzésére lesz elegendő – közölte a szaktárca.

300 millió forintot szánnak az átlag alatt teljesítő iskolák mérésére illetve felzárkóztatására. ez körülbelül ezer leszakadó, hátrányos helyzetű térségekben működő iskolát illetve több mint 360 ezer diákot érint. Az iskolák fenntartói ezentúl a kiemelt munkavégzésért járó kereset-kiegészítésekhez is kérhetnek támogatást; ezt azok a tanárok kapnák, akik kimagaslóan jól teljesítenek. Mindkét támogatási igényt május 15-ig kell postára adni.

A legnagyobb összeget, csaknem 5 milliárd forintot különböző taneszközök beszerzésére fordítják – derül ki az Oktatási és Kulturális Minisztérium tájékoztatójából. Ebből az összegből körülbelül 10 ezer sajátos nevelési igényű gyerekek iskolai körülményeit javítják, illetve korszerű iskolaszerekt, szoftvereket szereznek be. Ezekre a támogatásokra április 10-ig illetve május 10-ig lehet jelentkezni.