Tízezren segítenek országszerte a Közöd! Önkéntes Fiatalok Napján

Országszerte mintegy tízezer fiatal vesz részt szombaton a Közöd! Önkéntes Fiatalok Napján. A nagyszabású rendezvény résztvevői egyebek mellett hulladékot gyűjtenek, parkosítanak, padokat és játszótereket hoznak rendbe, illetve árva és beteg gyerekeknek játszóházat, a környéken élőknek sport- és szabadidős programokat szerveznek.

Az ország 120-nál is több településén mintegy tízezer fiatal vesz részt szombaton a Demokratikus Ifjúsági Alapítvány (DIA) rendezvényén. A Közöd! Önkéntes Fiatalok Napján minden csoport más-más tevékenységgel segít a saját lakóhelyén.
A magyar program a tavalyi, hagyományteremtő akcióhoz hasonlóan idén is az Önkéntes Fiatalok Világnapjához kapcsolódik, amelyet száznál több országban rendeznek meg a hónap végén.
A szervezők a hazai eseményekkel az átlagemberek és a döntéshozók figyelmét szeretnék felhívni az önkéntesség és az aktív társadalmi részvétel fontosságára.
Azt szeretnék elérni, hogy az emberek ne a problémát lássák a fiatalokban, hanem a problémák megoldóit – mondta a Független Hírügynökségnek Horváth Linda, a Demokratikus Ifjúsági Alapítvány munkatársa.

A szombati, országos akció egyik kiemelkedő eseményét Budapesten rendezik. Az önkéntesek egy része délelőtt 10 órától a Városligetet tisztítja meg a hulladéktól, erre a programra háromszáznál is többen jelentkeztek. Emellett egy másik fővárosi csoport a Szent Margit Kórház kertjét teszi rendbe.

A nagyvárosok közül Debrecenben szemétszedést szerveznek a Nagyerdőn, a Békás-tónál és környékén, majd a program végén minden résztvevő örökbe fogad egy fát. Nyíregyházán erdőt takarítanak, Dorogon pedig túrát szerveznek. Tatabányán a diákok a városi Jubileumi Parkot takarítják ki, padokat helyeznek el és fákat, bokrokat ültetnek, majd táncházat és sportversenyeket szerveznek a helyieknek. Miskolcon az önkéntes fiatalok árva és leukémiás gyerekeknek szerveznek játszóházat. Az országos program résztvevői emellett időseket és nevelőotthonokat is meglátogatnak.

A Közöd! Önkéntes Fiatalok Napjának programjához nagyon sok kisebb település is csatlakozott, a legtöbb Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből.
A Győr-Moson-Sopron megyei, nyolcszáz lelket számláló Koroncón több mint kétszáz önkéntes segít megjavítani a játszótér kerítését és kitakarítani a környéket.
A Zala megyei Cseszregtomajon kifestik a kultúrházat és parkosítják a főteret.
A Békés megyei Békés városában pedig a helyi mezőgazdasági középiskola 600 diákja virágokat és fákat ültet az épület körül, és kerti padokat is kiraknak.

A programokról részletesen a www.kozod.hu honlapon lehet tájékozódni.