Tízezrek tüntettek a spanyol nyugdíjreform ellen

Tízezrek tüntettek Spanyolország több városában kedden este a tervezett nyugdíjreform ellen. A szocialista párti kormány javaslata szerint a jelenlegi 65-ról 67 évre emelnék fel a nyugdíj-korhatárt mind a nõknél, mind a férfiaknál. A két nagy szakszervezet, az UGT és a CCOO szerdán bejelentette, hogy a következõ héten csaknem 60 tüntetést szerveznek az ország más helyein a nyugdíjreform ellen.

A spanyol média szerint a kedd esti tüntetéssorozat az eddigi egyik legnagyobb kihívás a baloldali kormány számára. A két legnagyobb spanyol szakszervezeti szövetség felhívására Madridban, Barcelonában, Valenciában és Alicantéban voltak demonstrációk.

Néhány hete a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik vezetõ közgazdásza úgy fogalmazott, hogy Spanyolország számára az egyik kulcsfontosságú kérdés a nyugdíjreform, mivel rohamosan öregszik a társadalom. A brit Financial Times egyenesen a görög és a portugál helyzethez hasonlította a spanyol gazdaság kilátásait.

A spanyol nyugdíjbiztosítási rendszer társadalombiztosítási alapokra épül. A jelenlegi
nyugdíjrendszert egy 1994-es törvény szabályozza az ibériai országban. A spanyol nyugdíjbiztosítási rendszer ellátásai kiterjednek az iparban és a szolgáltatásokban foglalkoztatott munkavállalókra, különleges elemek révén a bányászokra, a tengerészekre, a gazdákra és az önálló vállalkozókra. A jogosultsághoz legalább 15 év biztosítási idõ szükséges.További feltétel, hogy az igénylõ a nyugdíjkorhatárt megelõzõen 15 éven belül rendelkezzen két év biztosítási idõvel. Az öregségi teljes nyugdíj megállapításához legalább 35 év biztosítási idõ szükséges.