Tíz vádlott feje fölött lebeg az életfogytiglan

Miskolc – A kábítószerbűncselekménnyel vádolt tizenegy személy közül tizet akár életfogytiglanra is ítélhetnek bűnösség megállapítása esetén.

Nem volt még olyan bűncselekmény a megyénkben, sőt az országban sem, hogy egyszerre tíz vádlottat fenyegessen az életfogytiglani büntetés lehetősége. Márpedig most, a megyei bíróságon kábítószer bűncselekményekkel vádolt ügy tizenegy szereplője közül tíz esetében ez fennáll.

Az eset tizenegyedik szereplője, egy nyolcvan esztendős asszony esetében is fennáll a hosszú évekre börtönbe kerülés lehetősége. Az alapvád jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés, amit az idős asszonyon kívül a vádhatóság bűnszervezet tagjaként elkövetett minősítéssel is “fűszerezett”.

Ez az a bűn, amiért tizenöt év fegyház vagy életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható fejenként.

Lenyelt kokain kilók


Külföldön raboskodnak
Szorosan az esethez tartozik, de ebben a büntetőeljárásban gyanúsítottként nem szerepel az az öt személy, köztük miskolci fiatalemberek is, akik jelenleg venezuelai, angliai és equadori börtönökben raboskodnak, és ott folyik eljárás ellenük.

A több ezer oldalas dokumentumban foglalt történet arról szól, hogy az évezredforduló utáni öt esztendőben Dél-Amerikára és Európára kiterjedő drogcsempész és- kereskedő bűnszervezetet irányított a letartóztatásban lévő huszonéves asszony, nicaraguai illetőségű élettársa bevonásával.

Futárokat szerveztek be újságban megjelentetett álhirdetésekkel, akik szállítmányonként 3-4 ezer Euróért Spanyolországba, Angliába és Hollandiába csempészték be a Tengeren-túlról a kokaint. Van olyan vádlott, akinek fél kilogramm, de akad olyan is kinek 25 kilogramm kokain csempészését olvassák a fejére.

Az anyagot preparált cipőben, kapszulában lenyelve, magyarul a gyomorban hoztak át Dél. Amerikából Európába. Az ügy legidősebb szereplője, egy nyolcvan esztendős asszony a ruházata alatt hátára erősített „táskában” szállította az anyagot.

Feladta magát

A nemzetközi drogcsempész szervezet egyik kulcsszereplője egy nigériai férfi, aki hasonló bűncselekmény miatt Spanyolországban már letöltötte büntetését, majd azt követően adták ki a magyar hatóságoknak. Felesége az huszonéves magyar nő, akit a szervezte vezetőjeként neveznek meg a hatóságok.

Az asszony a nyílt nyomozás megkezdése után hosszabb ideig bujkált külföldön, majd tavaly önként érkezett haza azzal, hogy neki nincs köze a drogcsempészethez, de megnevezi azokat, akiről az ügy szól.

Csalódnia kellet azonban, mert az első kihallgatása után a bíróság letartóztatta, azóta öt vádlottársával együtt börtönben van. A vádlottak ártatlanságukat igyekeztek alátámasztani a kihallgatások során. A tárgyi bizonyítékok és a sok ezer oldalas telefonlehallgatási jegyzőkönyvben rögzített adatok azonban ellenük szólnak. Összességében félmilliárd forint értékű drogüzletről beszélt a vádhatóság.

A fővádlottak jogi képviselője, dr. Lichy József többször megszólalt már lapunkban az ügy kapcsán. Álláspontja szerint nem volt bűnszervezet, így annak irányítója sem lehetett védencem az a nő, aki önszántából jött haza hosszabb távollét után Spanyolországból, hogy vallomást tegyen az őt ért “vádakat” tisztázandó.

Kifogásolja azt is, hogy a magyar hatóságok járnak el a nikaraguai férfi ügyében a fejére olvasott bűncselekmények sem itt történtek. Hazájának konzulátusával ezért már felvették a kapcsolatot.

Korábbi cikkek:
Lehallgatták a drogszervezet beszélgetéseit
Börtön helyett állampolgárságot kér
Előzetesben maradt “drogvezérséggel” gyanúsított nő