Tíz járatot töröltek Ferihegyen – délután várhatóan befejezik a sztrájkot

A Budapest Airport hivatalos honlapja szerint szombaton 10 járatot töröltek Ferihegyen. A www.bud.hu honlap adatai szerint öt londoni, egy párizsi és egy dortmundi gépet töröltek az induló járatok közül. A Budapestre érkezők közül pedig egy hurghada-i, egy dortmundi és egy londoni járat nem szállt fel a reggeli adatok szerint.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke, a Független Hírügynökségnek szombat reggel azt mondta, hogy bár továbbra sem tárgyalt velük a földi kiszolgálást irányító Celebi GH Kft. vezetése, valószínűleg délután befejezik a sztrájkot.

Szombaton a délután fél háromig tartó sztrájk még összesen 41 járatot érinthet, 20 indulót és 21 érkezőt. A Budapest Airport arra kéri azokat, akik utazni készülnek, hogy érdeklődjenek a légitársaságánál telefonon vagy a reptér honlapján, a www.bud.hu címen. A sztrájkot a földi kiszolgálást irányító Celebi GH Kft. munkavállalóinak többségét képviselő öt szakszervezet hirdette, mert nem sikerült megegyezni a bérekről. Ez körülbelül 400 dolgozót jelent: jegykezelőket, poggyászrakodókat, gépkocsivezetőket és a rampatiszteket. A Ferihegyet igénybevevő légitársaságok csaknem 35-40 százalékánál ők végzik a földi kiszolgálást.

A szakszervezetek várhatóan szombaton délután fél háromkor befejezik a sztrájkot, és értékelik a kétnapos munkabeszüntetést, majd ezután döntenek a folytatásról -mondta Csorba Attila. Ha nem sikerül megállapodniuk a munkáltatóval, akár 72 órás sztrájk is lehet Ferihegyen – tette hozzá. A Celebi vezetősége a sztrájk kezdete óta nem tárgyalt a szakszervezetekkel.