Tíz év fegyház emberölésért

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tíz év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől való eltiltásra ítélt a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön egy biharnagybajomi nőt, aki 2008. novemberében több késszúrással megölte férje és apja 45 éves ivócimboráját, miután az ki akart kezdeni vele és a lányával – Koszta János, a Debreceni Ítélőtábla sajtószóvivője.

Mint kiderült: az akkor 34 éves vádlott és családja (élettársa, 4 gyermeke és unokája) Biharnagybajomban élt, és itt lakott a 45 éves sértett is, aki rendszeres kapcsolatot tartott a vádlott családjával, látogatásaikor a vádlott édesapjával és élettársával rendszeresen iszogattak. A sértett az utóbbi időben a látogatásai során többször is megjegyzést tett a vádlott lányára, hogy milyen szép és csinos, ami miatt a nő többször is rászólt, hogy hagyja békén a lányát. A férfi az asszonnyal is próbált kikezdeni, amit az szintén nem vett jó néven, ezért hol szóval, hol seprűvel kergette haza a férfit.

2008. november 26-án a férfi megint ittasan érkezett a vádlott házába, megint a lányát dicsérte, megint el akarták zavarni, de nem sikerült. Az ittas ember az udvari WC-re is követte az anyát, rányitott, közölte vele, hogy szexuális kapcsolatot kívánt vele létesíteni. A nő hiába küldte el, a férfi visszament utána a házba, ahol a nő lányához próbált közeledni, aki szidni kezdte a férfit, s bár édesapja és nagyapja is otthon volt, ittasságuk miatt ők nem avatkoztak be.

Anyja megpróbálta kituszkolni a férfit az udvarra, a sértett azonban újra csak a WC felé tartó vádlott után indult, nem haza. Vitatkoztak, a férfit nem sikerült elzavarni, amitől a vádlott indulatos lett. A szalonnasütő mellől felkapott egy kést, amivel többször megszúrta, majd a földön még megrugdosta. Amikor látta, hogy a nyakán erősen vérzik a férfi, próbálta élesztgetni, de az nem mozdult, perceken belül meghalt. A férfi halálát a mellkasi szúrás okozta, ami olyan súlyos volt, hogy az idejekorán érkező, szakszerű orvosi ellátás sem menthette volna meg.

A bíróság az ítélet kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott beismerő vallomását, büntetlen előéletét, hogy 4 kiskorú gyermeket tart el, megbánta tettét, illetve a sértetti közrehatást. Súlyosbító körülményként értékelte, hogy a cselekményt ittasan követte el, a kitartó, gátlástalan elkövetési módot, valamint a hasonló jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Nem fogadta el a Debreceni Ítélőtábla a vádlott és védőjének érvelését, miszerint a vádlott jogos védelmi helyzetben szúrt, illetve azt sem, hogy tettét erős felindulásban követte el.