TÁVOZIK AZ EGÉSZSÉGÜGYMINISZTER – HÁTTÉR Molnár Lajos 10 hónapjáról – RTL Klub

Molnár Lajosnak miniszterré választása előtt is sok szakmai konfliktusa volt. Aztán az orvosok, gyógyszerészek és egészségpolitikusok együtt támadták hónapokon keresztül az egészségügyi reform miatt. Abban azonban mindenki egyetért, ilyen mértékű változtatások rég nem történtek a magyar egészségügyben, mint amelyeket ő vezényelt. Molnár Lajos tavaly júliusban kezdett hozzá a betegellátás teljes átalakításaihoz. A kórházak átszervezése 3 nappal ezelőtt ért véget.- hangzott el az RTL Klub híradójába.

Miniszterjelöltként 10 hónappal ezelőtt betegekért versenyző kórházakat, jobb színvonalú onkológiai és kardiológiai ellátást ígért.

Miniszterként július elsején először arról döntött, hogy egyetlen orvos-beteg találkozó sem lehet rövidebb 5 percnél, és a kórházak csak annyi beteget vehetnek fel, ahány ágyuk van, hogy senki ne feküdjön folyosón, pótágyon.

Ebből aztán rögtön vita kerekedett. Szinte minden orvosi, gyógyszerészi, betegszervezeti és politikai csoport talált kivetnivalót a reformban, már a kezdetektől. Ennek ellenére nyár végén elkezdődött a reformtörvények elfogadása.

Szeptember elejére eldőlt, lesz vizitdíj az orvosoknál, és napidíj a kórházakban. A miniszter akkor arról beszélt, hogy ha a beteg 300 forint vizitdíjat fizet, akkor szerinte megszűnhet a hálapénz, és kevesebben mennek feleslegesen orvoshoz.
Még az ősszel úgy döntött a kormány, hogy idén patikán kívül is lehet több mint 300 féle gyógyszert venni. A gyógyszerészek többször is tüntettek a szerintük szakmaiatlan döntés ellen, ennek ellenére február óta több benzinkútnál is kapható pl. vény nélküli fájdalomcsillapító.

Szintén 2007 februárjától kell 300 Ft-ot fizetni azokért a gyógyszerekért is, amelyek korábban ingyenesek voltak. Ilyen például az inzulin.

Január elseje óta számlát kap minden beteg, ha kiengedik a kórházból. Az orvosok arra panaszkodnak, hogy így még hosszabb az adminisztráció. Molnár Lajos szerint viszont ezzel a módszerrel elkerülhetők a kórházi csalások.

A rendelőkben az orvosok 2007-ben már csak a legolcsóbb gyógyszereket írhatják fel. Ha nem ezt teszik, a praxisukat is elveszíthetik, csakúgy, mint ha nem készítenek részletes jelentést a betegek kezeléséről az egészségbiztosítónak.

Leghangosabban a kórházbezárások, ágyszám csökkentések miatt tiltakoztak az érintettek és a politikai szervezetek az elmúlt hónapokban. Április elsejére 16-rel csökkentették az aktív ágyak számát az országban, és 5 kórházat bezártak.

Átalakították a beutalási rendet is. Ingyen ellátást mindenki csak a lakóhelye szerinti kórházban kaphat. A reformok első szakasza 3 napja zárult le. Idén ősztől az egészség- és nyugdíjbiztosítási rendszert akarja a kormány átalakítani.