Ötvenmillió turizmusfejlesztésre Nyíregyházán

Ötvenmillió forintot nyert Nyíregyháza a térség turizmusának összehangolására, egy ezzel foglalkozó nonprofit kft. felállítására és annak öt évi mûködtetésére – jelentették be kedden a városházán.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetõen még ebben az évben kialakítják Nyíregyháza belvárosában azt az irodát, amelynek feladata a szakmai munka összehangolása mellett a vendégek teljes körû tájékoztatása, továbbá idegenforgalmi kiadványok készítése, utazási kiállításokon való részvétel lesz – hangzott el a sajtótájékoztatón, amelyet Csabai Lászlóné polgármester, Furkóné Szabó Mariann turisztikai referens és Puczkó László, a CMC ügyvezetõ igazgatója tartott.

Az a cél, hogy az eddig külön utakat járó és keresõ gazdasági társaságok tevékenységét összehangolják, és ezek egymást erõsítsék. Nyíregyházán az országban elõször készült olyan felmérés, amelyben arra voltak kíváncsiak, milyen “tovagyûrûzõ” hatásokat generál az idegenforgalom. Kiderült, a 120 ezres városban mintegy 4800-an dolgoznak közvetlenül vagy közvetve a turizmus területén.

Közvetlenül érintettek például a szállás- és vendéglátóhelyek, kiskereskedõk, a tömegközlekedés, illetve az idegenforgalmi vonzerõk (állatpark, fürdõk, múzeumok) mûködtetõi, míg közvetetten a beszállítók, a szolgáltatók, illetve maga az önkormányzat az adóbevételek miatt.

Nyíregyházán 2008-ban 131 ezer vendégéjszakát töltöttek el a turisták, és 1,6 milliárd forintot költöttek el, ebbõl az önkormányzat számlájára befolyt idegenforgalmi adó meghaladta a 660 milliót. 2009-rõl még nincs pontos adat.