Ötven polgármesterasszony csatlakozott

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, Gyárfás Ildikó felhívására a megye ötven polgármester asszonya is csatlakozott a mellrák elleni országos programsorozathoz.

A polgármester asszonyok tájékoztató, figyelemfelkeltő sétát tartanak településükön, majd a szűrővizsgálatok szervezett formában történő lebonyolítását vállalták.

A kampány indításakor, az október 2-i budapesti, lánchídi sétán százan képviselték Borsod-Abaúj-Zemplén megyét, a szűrővizsgálatok pedig helyi kezdeményezés alapján azóta folyamatosan zajlanak.

Helyi rendezvények

Tartottak már sétát Tiszaújvárosban, Mezőcsáton, Szerencsen és legutoljára Ózdon.

A helyi rendezvényeken részt vesznek civil-és nőszervezetek képviselői, a polgármesteri hivatalok, iskolák, óvodák, kórházak munkatársai és közéleti személyiségek is. Ennek során tájékoztató anyagokat tekinthetnek meg az érdeklődők, lehetőség van a kutatást támogató rózsaszín karkötő megvásárlására is és minden eseményt kulturális programok kísérnek.

Október 20-án Ózdon, a Reuma-kórháztól indult a figyelemfelkeltő séta, amelyen közel négyszázan vettek részt. Bár a városi vezetők többségében férfiak, mégis egyemberként csatlakoztak Gyárfás Ildikó elnök asszony felhívásához és a mellrák elleni összefogást jelképező rózsaszín szalagos sétához. A rendezvényt dr. Tóth István országgyűlési képviselő és munkatársai, valamint az Ózdi Nyugdíjas Klub képviselői szervezték, a résztvevők között találkozhattunk a reuma kórház, helyi óvodák, iskolák, civil szervezetek, nyugdíjasklubok és a polgármesteri hivatal munkatársaival.

Időben felfedezve

A séta végén Gyárfás Ildikó kiemelte, hogy a rákbetegség időben felfedezve gyógyítható, a szűrés életet menthet. Szavaihoz csatlakozva Kiss Sándor alpolgármester és Dr. Eszenyi Géza, a Reuma-kórház főigazgatója is a rák elleni küzdelem fontosságát hangsúlyozták rövid tájékoztatójukban. A következő séta október 26-án szerdán 16. órától, Putnokon lesz, a Tóth Ede Művelődési Háztól indulva.

B. Gy.