Ötven évre adná használatba a főváros a Kossuth teret az Országgyűlésnek

Ötven évre ingyenes használatba adja a főváros a Kossuth teret az Országgyűlés Hivatalának – a főpolgármesteri kabinet hétfőn támogatta a javaslatot. Ha csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés is megszavazza, a megállapodást várhatóan április 2-án aláírják, és életbe is lép. A tér rendezésére tervpályázatot írnak ki, a munkákat az Országgyűlés Hivatala finanszírozza.

A tervezett megállapodás szerint az Országgyűlés Hivatalának használati joga korlátozott, a Kossuth tér használatát reggel 8 és este 8 között bárki számára biztosítania kell. A terület rendezésére és a közpark kialakítására tervpályázatot írnak ki. A tér felújítása a tervek szerint egy éven belül elkészülhet. A főváros javaslata szerint a zöldterületek aránya nem csökkenhet, inkább növelése a cél. A tér rendezését úgy oldják majd meg, hogy a későbbiekben lehetséges legyen az ide tervezett mélygarázs megépítése.

A tér rendezését, illetve későbbi fenntartását az Országgyűlés Hivatala finanszírozza. Szilvásy György kancelláriaminiszter a legutóbbi, március 20-i megbeszélésen azt mondta, hogy a kormány egymilliárd forintot szán a munkálatokra. Ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön megszavazza az előterjesztést, Szili Katalin házelnök és Demszky Gábor főpolgármester a tervek szerint április 2-án alá is írja a megállapodást.