Ötven éves az Európai Unió – ünnepségek itthon

Ötven éve, 1957. március 25-én írták alá a Római Szerződést, amely az európai integrációs folyamat egyik legkiemelkedőbb szerződése. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy vasárnap ünnepli ötvenedik születésnapját az Európai Unió. A kontinens országaiban és Magyarországon is több rendezvénnyel emlékeznek erre a napra.

A Római Szerződést hat nyugat-európai állam írta alá 1957. március 25-én és ezzel létrehozták az Európai Gazdasági Közösséget. Az eredeti szerződést többször is módosították. Az 1993-as Maastrichti Szerződés újabb lépés volt az európai integráció felé, ennek ellenére az Európai Unió számára a Római Szerződés szolgáltatja a jogi alapot, ez maradt a közösségi jog legfőbb forrása. Az EU például ezt veszi kiindulási pontnak például az új tagjelöltek felvételénél is.

Március 21. és 23. között Olaszországban konferenciát rendeznek a Római Szerződésről. Az eseményen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is részt vesz és felszólal Firenzében és Rómában.

A Római Szerződés aláírásának 50. évfordulójára Magyarországon is megemlékeznek. Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete pénteken közös ünnepi ülést rendez, melyen Göncz Kinga külügyminiszter mond beszédet. Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete emellett a megyei képviseletein is tart megemlékezéseket – mondta a Független Hírügynökségnek György Gábor, a képviselet vezetője.

Az Európai Parlament Budapesti Tájékoztatási Irodája is szervez külön programokat. Pénteken és szombaton sötétedéstől fényfestő módszerrel vetítik ki az uniós ünnepség születésnapi logóját az Európai Unió Házára (Budapest, Deák Ferenc utca 15.)

Ezenkívül szombaton este születésnapi bulit rendeznek a fővárosi Gödör Klubban, az Erzsébet téren. Az ingyenes rendezvény este 9-től hajnali 3 óráig tart, fellép a Jazzékiel, a Hiperkarma, a Titusz and the Carbonfools, illetve DJ Onoff. A látogatók a koncertek helyszínén az információs standoknál az Európai Parlament munkájáról tájékozódhatnak.