Ötven éves az Európai Unió – ünnepségek a kontinensen

Ötven éve, 1957. március 25-én írták alá a Római Szerződést, amely az európai integrációs folyamat egyik legkiemelkedőbb szerződése. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy vasárnap ünnepli ötvenedik születésnapját az Európai Unió. A kontinens országaiban több rendezvénnyel emlékeznek erre a napra.

A Római Szerződést hat nyugat-európai állam írta alá 1957. március 25-én és ezzel létrehozták az Európai Gazdasági Közösséget. Az eredeti szerződést többször is módosították. Az 1993-as Maastrichti Szerződés újabb lépés volt az európai integráció felé, ennek ellenére az Európai Unió számára a Római Szerződés szolgáltatja a jogi alapot, ez maradt a közösségi jog legfőbb forrása. Az EU például ezt veszi kiindulási pontnak például az új tagjelöltek felvételénél is.

Március 21. és 23. között Olaszországban konferenciát rendeznek a Római Szerződésről. Az eseményen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is részt vesz és felszólal Firenzében, illetve Rómában.

A fiatalok már pénteken elkezdik a közös ünneplést az olasz fővárosban, Rómában. “A Te Európád, a Te jövőd” jelmondat jegyében március 23. és 25. között több százan, köztük magyar fiatalok gyűlnek össze egy ifjúsági csúcstalálkozón, hogy megvitassák az Európai Unió jövőjét és üzenetüket eljuttassák az EU vezetőihez.

Az Európai Unió vezetői szombaton és vasárnap Berlinben találkoznak, hogy megünnepeljék a közösség 50. születésnapját. Az informális csúcstalálkozón a tervek szerint politikai nyilatkozatot adnak majd ki, melyben áttekintik az európai értékeket és a jövővel kapcsolatos elképzeléseket – mondta a Független Hírügynökségnek György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

Mindkét eseményt élőben követhetik az érdeklődők az interneten március 25-én, vasárnap. Az ifjúsági programot 8:45-től 13:30-ig, míg az Unió vezetőinek találkozóját 10:30-től 15:00-ig. A közvetítés linkje a http://europa.eu/50/ honlapon keresztül érhető el.

A hivatalos események mellett az ünnepi hétvégén számos szórakoztató program, dzsessz-, pop- és rockkoncertek, valamint klasszikus zenei hangversenyek várják az érdeklődőket Európa-szerte. A legnagyobb rendezvényeket szombaton Brüsszelben tartják. A belga főváros szimbólumának számító Atomiumban nagyszabású popkoncertet rendeznek, amelyen olyan európai sztárok lépnek fel, mint az olasz Zucchero, a brit Simply Red és Kim Wilde, a német Scorpions és Lou Bega, valamint a spanyol Las Ketchup. Ugyanezen az estén a város másik pontján, a Szépművészeti Palotában a Luxemburgi Filharmonikus Zenekar adja elő Beethoven IX. szimfóniáját.
A programok vasárnap is folytatódnak: a kontinens legkiválóbb dzsessz muzsikusai más-más brüsszeli helyszíneken szórakoztatják az érdeklődőket, a többi között a 18 éves Bolla Gábor szaxofonos zenekara is.

Ugyancsak vasárnap Portugáliában 220 helyi együttes ad koncertet, melynek bevezetéseként délután négykor mindegyikük tolmácsolásában felcsendül az európai himnusz. Németországban 27 uniós tagállam zenészei kelnek útra vasárnap, hogy 50 német város lakóihoz vigyék el a zene üzenetét. Azok, akiknek az Európai Unióval azonos napra, vagyis március 25-ére esik a születésnapjuk, ingyen részt vehetnek az Európai Kamarazenekar különleges koncertjén, amelynek Luxemburg ad otthont.