Tűzszünet és összefogás – pártreakciók Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalására

Az MSZP tűzszünetet hirdetett, a Fidesz szerint a miniszterelnök kezében van a megoldás, az SZDSZ és az MDF elnöke pedig az összefogás fontosságáról beszélt – így reagáltak a pártok a miniszterelnök napirend előtti felszólalására hétfőn a parlamentben.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: Gyurcsány Ferenc kezében van a válság megoldásához szükséges eszközök 80 százaléka, a maradék 20 százalékhoz pedig megvan a szükséges konszenzus. Az ellenzéki frakcióvezető szerint például a költségvetési plafon létrehozása vagy a bankbetétek teljes garantálása nem vita tárgya a pártok között. Magyarország gazdasága nyitott, sebezhető és gyenge, ami nagyban köszönhető a kisebbségi kormánynak illetve a kabinet hitelességi válságának – fogalmazott.

Dávid Ibolya, az MDF és Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke is az összefogás fontosságát emlegette. Míg az MDF elnöke általánosságban beszélt arról, hogy nincs a világon olyan ország, ahol ne működnének együtt a politikai erők, az SZDSZ vezetője Amerikát hozta fel példaként, ahol a választások előtt képesek voltak összefogni a politikusok. Dávid Ibolya azt is kérte, hogy a kormány vonja vissza a 2009-es költségvetés tervezetét – ezt egyébként nem sokkal korábban a házbizottsági ülésen be is jelentették -, hogy a szükséges lépésekhez megfelelően alakíthassák a büdzsét. Fodor Gábor beszélt arról is, hogy a jelenlegi helyzetben nem nemzeti csúcsra, hanem cselekvőképes kormányra van szükség. Ebből a szempontból a plafontörvényt próbatételnek tekintik, azaz ha a tartalmi lépések mellett teszi le a kormány a voksot, akkor támogatni fogják – mondta.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője reagálásában “tűzszünetet” hirdetett. Ez azt jelenti, hogy az MSZP az ígéretek szerint a héten nem tart olyan sajtótájékoztatót, illetve nem lesz olyan megnyilvánulása, amely a “politikai csörte része, vagy amely tovább élezi a pártpolitikai helyzetet, nem pedig tompítja.”