Magyarország

2010.10.02. 14:49

Nyugat-nílusi láz: 15-re emelkedett a magyarországi fertőzöttek száma

<p>Eddig 15 beteg közül 10-nél igazolódott, 5-nél felmerült a laboratóriumi vizsgálat alapján a nyugat-nílusi láz gyanúja Magyarországon - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hetilapja, az Epinfo legfrissebb számából.</p>

10 betegnél idegrendszeri gyulladást okozott a vírus, 3 beteg a láz mellett kiütések és ízületi és izomfájdalom kialakulására panaszkodott, két esetben még nem ismert a klinikai kép. Halálesetről eddig nem érkezett jelentés.

A 15 beteg közül 10 férfi volt, a betegek kora 4-80 év között változott. Az eddig felderített megbetegedések július - szeptember 2. között fordultak elő. A járványügyi vizsgálat alapján valószínűsíthető, hogy az egyik beteg Görögországban, Szalonikiben kaphatta el a szúnyogok által terjesztett nyugat-nílusi lázat okozó vírust, ketten feltételezhetően a Balatonnál, volt, aki egy dunai evezés során, és elképzelhető, hogy az egyik egy gödöllői gólyatáborban.

A nyugat-nílusi lázzal az Európai Járványügyi Központ (ECDC) is kiemelten foglalkozik, mivel Görögországban egyre több a súlyos eset. A legfrissebb görög jelentések szerint (Keelpno) 254-an betegedtek meg a vírustól, akik közül 187 betegnek lett agyhártya-, illetve agyvelőgyulladása, és 31-en meghaltak.

A nyugat-nílusi láz szúnyogok által terjesztett vírusbetegség, amely ellen speciális gyógymód, illetve oltás jelenleg nem létezik. A fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentesen vészeli át a betegséget, csupán az esetek 1 százalékánál alakul ki agyhártya-, vagy agyvelőgyulladás, amely az idős vagy immunkárosodott betegek esetében halálos kimenetelű is lehet.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!