Tűzraktér: a mostani bérlők is pályázhatnak a hatodik kerületi önkormányzat szerint

Március 28-án 10 óráig lehet pályázni a fővárosi Tűzraktér épületének bérlésére. A tulajdonos hatodik kerületi önkormányzat szerint nincs akadálya annak, hogy a mostani bérlő, az Art Sector Alapítvány is részt vegyen a pályázaton. Ha nyerne, folytathatná tevékenységét; azzal a feltétellel, hogy betartja a jogszabályokat, nem zavarja a környék lakóit és a szomszédos középfokú oktatási intézmény diákjait.

A terézvárosi önkormányzat hétfőn adott ki közleményt az ügyben. Ebben azt írja, hogy a Tűzraktér Független Kulturális Központ ügyében az elmúlt egy-két napban számos valótlan információ jelent meg. A nyilatkozók szerintük több esetben csúsztatnak, ferdítenek és olykor nem mondanak igazat. Ezért az önkormányzat szükségesnek tartja tisztázni a helyzetet.

A hatodik kerületi Hegedű utcában lévő egykori iskolaépület a terézvárosi önkormányzat tulajdonában van. 2003-ban üresedett meg, a Tűzraktér, illetve az azt működtető alapítvány, az Art Sector 2008 óta használja. Eleinte csak a közüzemi díjakat kellett fizetnie, bérleti díjat nem, később havi 150 ezer forint használati díjat kértek tőle.

Közben az épület műszaki állapota annyit romlott, hogy elkerülhetetlenné vált a részleges felújítása. Az önkormányzat által megbízott szakértő 2011 januárjában megállapította, hogy az ingatlan udvara, a közlekedők rendezvény, nagy forgalom mellett rendeltetésszerűen nem használhatóak bizonyos javítások elvégzése nélkül.

A terézvárosi képviselő-testület 2010. december 16-i ülésén úgy döntött, hogy három hónapot ad a használónak a kiköltözésre. Az önkormányzat idén úgy döntött, hogy az épületet öt évre pályázat útján bérbeadással hasznosítja, a minimális bérleti díjat havi 3 millió forint + ÁFA összegben határozta meg. Jelezte, hogy a felújításokra nincs pénze a kerületnek, ezért olyan pályázót keres, amely vállalja a felújítást. A költségek egy részét az önkormányzat bérbeszámítással visszatéríti.

Az épület bérbeadására kiírt pályázat leadási határideje 2011. március 28., 10 óra, és az Art Sector Alapítvány is indulhat azon.

A terézvárosi önkormányzat közleménye szerint a Tűzraktér ügyében szó nincs arról, hogy el akarják lehetetleníteni egy kulturális műhely munkáját. “Ugyanakkor azt sem tartják elfogadhatónak, hogy egy nagy lobbierővel rendelkező alapítvány zsarolja az önkormányzatot, indokolatlanul formáljon arra jogot, hogy gyakorlatilag fillérekért béreljen egy épületet a város, illetve a kerület központjában, ezzel komoly károkat okozva Terézvárosnak” – közölte az önkormányzat.

Hétfői hírek szerint a Tűzraktér Független Kulturális Központot és Alkotóházat 2011. március 31-ével kiürítésre kötelezi a VI. kerületi önkormányzat. A Tűzraktér hivatalos képviselői közölték: továbbra is nyitottak az együttműködésre az önkormányzattal és keresik a megoldást a maradásra.Sporthírek