Tűzoltók gyakorlatoztak Hajdúszováton

Tűzoltók gyakorlatoztak Hajdúszováton
A Hajdúszoboszló Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság, Tűzoltási és Műszaki Mentési Osztálya 61 emberből áll, közülük 1 osztályvezető és a 60 vonulós tűzoltó, akik 3 szolgálati csoportban 20-20 főből állnak.

A napi szolgálat ellátásának minimális létszáma 14 fő, a vonulós tűzoltó 24 órás szolgálatot látnak el. Tűzoltó gépjárműveink: 2 gépjármű fecskendő (egyik 2000 L, a másik 4000 L vizet szállít magával), 1 tartalék gépjármű fecskendő (a 2 gépjármű fecskendő valamelyikének meghibásodása esetén kerül használatra), 1 vízszállító (6000 L) 1 db gyorsbeavatkozó (műszaki mentési eszközöket tartalmazza) 1 db gépezetes tolólétra, ami 37 m-es. Ezekkel a technikai eszközökkel rendelkezünk működési területünkön lévő települések védelmében.
Működési területünk: Hajdúszoboszló, Hajdúszovát, Ebes, Nagyhegyes.
A vonulós tűzoltók napi kiképzésük során elméleti, gyakorlati és sportfoglalkozásokon vesznek részt. Hogy minél jobban elsajátíthassák a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket. A napi sportfoglalkozás a fizikai állóképesség fejlesztését szolgálja.
A tűzoltók a működési területünkön lévő települések kiemelt fontosságú létesítményeit helyismereti foglalkozás keretében ismerik meg. Erre azért van szükség, hogy a tűzoltó helyismerettel rendelkezzen az adott létesítményről, ami akár óvoda, iskola, könyvtár, áruház, raktár, művelődési ház, szociális intézmény…stb., is lehet. Megismerik az adott létesítmény veszélyforrásait, azt ott található oltóvízforrásokat. Ezen ismeretek nagyban elősegítik, és felgyorsítják az éles helyzetben történő beavatkozást.
– Tóth Árpád tűzoltó főhadnagy, Tűzoltási és Műszaki Mentési Osztályvezető –