Tűzoltó szakképző tanfolyam

Képzés (Kovács Szabolcs (J) magyarázza a gázkészülék használatát Szilágyi Viktornak
Képzés (Kovács Szabolcs (J) magyarázza a gázkészülék használatát Szilágyi Viktornak
Július 1-jétől ötszáz fővel bővül országos szinten a hivatásos tűzoltói létszám, megyénket a bővítés 35 fővel érinti, de a nyugdijtörvény várható változása miatt jelentős további fluktuáció várható az állomány vonatkozásában.

Ezt is mondta Holes István tű. alezredes osztályvezető, amikor az újabb tűzoltó szakképző tanfolyam beindulásáról tájékoztatta a Kelet- Magyarországot, majd így folytatta:
A hivatásos tűzoltói szolgálat megkezdése nem történhet meg egyik napról a másikra, több lépcsőben kell elsajátítania a jelentkezőknek a tűzoltószakma alapjait. A megyei tűzoltószövetség által meghirdetett 40 órás időtartamú tűzoltó alaptanfolyamokra ez év januárjában több mint fél százan jelentkeztek.


Alapvetõ ismeretek
A hallgatók a tûzoltó
szakképzõ tanfolyam elsõ 2 hónapjában
iskolarendszerû oktatás keretében sajátítják
el az alapvetõ szakmai (égés,- oltáselmélet,
mûszaki és tûzoltási-, katasztrófa elhárítási
ismeretek) tudásanyagot és szerelési gyakorlati fogásokat.

A fiatal tűzoltó jelöltek a megye számos településéről hétvégéjüket feláldozva sajátították el a tűzoltószakma elméleti és gyakorlati alapjait.

Nyíregyházán, a tűzoltó laktanyában szinte futószalagon történtek a képzések január – február hónapban. A hallgatók ideális körülmények között sajátíthatták el a tömlőgurítás és tekercselés, valamint az egyszerűbb szerelési fogások módozatait. a négy alaptanfolyamon összesen 70 „lánglovag jelölt” tett sikeres elméleti és gyakorlati vizsgát. Közülük 30 fő, február végén felsőbb osztályba lépve megkezdte a 640 órás (4 hónapos) tűzoltó szakképző tanfolyamot, melynek sikeres befejezése esetén nagy lépést tesznek céljaik elérése, a hivatásos tűzoltói szolgálat megkezdése felé.

– Fullajtár András –