Tűzijáték, századmásodperces időzítéssel

Akt.:
Tűzijáték az Országháznál
Tűzijáték az Országháznál - © Fotó: AFP/Kisbenedek Attila
Budapest – Gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket az idei állami ünnep a fővárosban. Segítünk eligazodni.

Idén a biztonságra, az értékőrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt az augusztus 20-i állami ünnepség programjain – mondta el sajtó­tájékoztatón Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Mint hangsúlyozta, augusztus 20. mára Magyarország első számú ünnepévé vált. Ezen a napon az államalapítást és államalapító Szent Istvánt ünneplik az anyaországi és külhoni magyarok, ami „ezekben az időkben talán még fontosabb, mint valaha” – jegyezte meg az államtitkár.

Kara Ákos elmondása szerint idén a biztonságra, az értékőrzésre és a látványra helyezik a hangsúlyt. A tűzijáték ezért szükség esetén egyetlen gombnyomással megszakítható; az ünnepi rendezvények biztonságáért pedig idén is az Operatív Törzs felel.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az ünnepi események már augusztus 19-én megkezdődnek.

Szárazföldön, vízen, levegőben

A Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig várja a vendégeket, ebben az évben a visegrádi országok díszvendégségével. Itt lehet majd először megkóstolni az idei Magyarország tortáját, Magyarország cukormentes tortáját és a Szent István-napi kenyeret is.

Augusztus 20-án a Kossuth téri ünnepséggel kezdődnek a programok, majd vízi és légi parádét rendeznek a Dunán. A nap folyamán ingyenesen lesz látogatható az Országház. Délután a Szent István Bazilikában ünnepi szentmisét, majd a belvárosban Szent Jobb körmenetet tartanak, a rendkívül látványosnak ígérkező tűzijáték pedig 21 órakor kezdődik majd – közölte Guller Zoltán.

Leskovics Éva, a tűzijátékot rendező NUVU Kft. vezető pirotechnikusa elmondta: idén új telepítési helyszínként az Országház előtti Duna-szakaszt is bevonják a tűzijátékba. A kilövési pontok számát is megnövelték, a Dunán 17, míg a Lánchídon 29 ilyen pontot alakítanak ki. A tűzijáték során többek között 4000 nagy kaliberű tűzijátékbombát és 2300 üstökös lövést, összesen 4,5 tonnányi anyagot használnak fel. Az indítás a legmodernebb gépekkel történik, századmásodperces időzítéssel – hangsúlyozta a pirotechnikus.

Tiszttartó Titusz, a Petőfi Rádió csatornaigazgatója hozzátette még a következőt: a légi parádé és a tűzijáték alatt is a Petőfi Rádió összeállítása hallható majd az ünnepség helyszínén.

MTI


Magyar Ízek Utcája

A Magyar Ízek Utcájának Védegylete idén nyolcadik alkalommal szervezi meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját, mely az év talán legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseménye.

Évről évre itt kerül bemutatásra Magyarország tortája és a Szent István-napi kenyér, valamint számtalan gasztronómiai különlegesség jelenik meg az ország és a Kárpát-medence minden tájáról: karcagi birkapörkölt, kakastöke pörkölt, számtalan kiváló kézműves termék, gyömbéres kolbász, pálinkakülönlegességek, magyar halkülönlegességek, házi sörök, szatmári töltött káposzta, de malacot is sütünk nyárson a Duna partján.

A Magyar Ízek Utcája idén vendégül látja a V4 nemzeteinek gasztronómiáját is.


A Kossuth téren

Augusztus 20-a, az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepe. Rendezvények a budapesti Kossuth téren

Augusztus 20-a, vasárnap:
08:30 – az ünnepség kezdete.
08:38 – a történelmi zászlók bevonulása.
08:40 – Magyarország Lobogójának felvonása.
08:45 – Simicskó István honvédelmi miniszter köszöntője.
08:50 – Ifjú honvédtisztek ünnepélyes eskütétele.
08:55 – Áder János köztársasági elnök beszéde.
09:05 – az Óbudai Danubia zenekar előadja Beethoven: István király nyitány zeneművét.
09:15 – díszmenet és a történelmi zászlók kivonulása.
09:25 – a narrátor bejelenti az ünnepség végét és ismerteti a nap további eseményeit.
09:30 – térzenét ad a Központi Zenekar.


Ezekre a programokra is várják az érdeklődő közönséget az állami ünnepen a fővárosban

Augusztus 19-e, szombat:
10:00 – Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig, megnyitó.
10:00 – Mesterségek ünnepe a budai várban.
14:00 – koncertek a Clark Ádám téren: Balkan Fanatic, Bagossy Brothers Company, Ghymes, Szabó Balázs Bandája, Ed Philips and the Memphis Patrol.

Augusztus 20-a, vasárnap:
08:30 – központi ünnepség (lásd: A Kossuth téren című keretes írásunkat).
10:00 – Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig.
10:00 – Mesterségek ünnepe a budai várban.
10:00–16:00 – Nyitott Parlament – a Szent Korona Látogatása.
10:00–11:00 – Légi és vízi parádé az Országház előtt.
12:00 – a Szent István Rend átadása a Sándor-palotában.
13:00 – koncertek a Clark Ádám téri nagyszínpadon: Kolompos, Tóth Gabi, Supernem, Ferenczi György és a Rackajam, Póka-Tátrai Regeneráció, üzenőlánc a Petőfi Rádióval.
14:30 – Aratómenet és kenyér­áldás a Szent István-szobornál.
17:00 – ünnepi Szentmise a Szent István Bazilikánál.
18:00 – Szent Jobb körmenet.
21:00 – ünnepi tűzijáték a Duna Országház előtti szakaszán.


Tájékoztatás az augusztus 19-i és 20-i lezárásokról és forgalmi korlátozásokról

Az augusztus 19-i és 21-i budapesti programok biztonságos és zavartalan lebonyolítása érdekében Budapesten a BRFK és a BKK forgalmi változtatásokat vezeti be. Kérünk mindenkit, hogy a programokra való érkezéseknél a lenti információkat szíveskedjenek figyelembe venni és kérjük, hogy lehetőség szerint a tömegközlekedést részesítsék előnyben.

Augusztus 18-án 06 órától augusztus 21-én 06 óráig a gépjárműforgalom elől lezárt területek:

 • Döbrentei utca
 • Ybl Miklós tér
 • Lánchíd utca
 • Várkert rakpart,
 • Döbrentei utca
 • Clark Ádám tér
 • Alagút utca
 • Lánchíd
 • Fő utca
 • Bem rakpart a Szilágyi Dezső térig

A Szent Jobb körmenet biztonságos lebonyolítása érdekében augusztus 20-án 16.00 órától 22.30 óráig lezárásra kerül a gépjárműforgalom elől a Budapest V. József Attila utca, a Széchenyi tér és az Arany János utca.

Emellett felhívjuk a programokra érkezők figyelmét, hogy 2017. augusztus 18-án üzemkezdettől augusztus 20-án üzemzárásig nem közlekednek a 19-es és a 41-es villamosok a Bem rakparton és a Várkert rakparton. A 2-es villamos rövidített útvonalon közlekedik a Közvágóhíd és a Március 15. tér között. A 16-os autóbuszok valamint a 105-ös autóbuszok mindkét irányban az Erzsébet híd felé terelve szállítják az utasokat. Az 5-ös HÉV Szentendréről és Békásmegyerről augusztus 20-án csak a Margit hídig közlekedik.

A Légi- és Vízi parádé illetve a Tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében a gépkocsiforgalom elől elzárják a Pesti alsó rakpartot a Margit hídtól a Havas utcáig az alábbi időpontokban:

 • augusztus 19-én 22 órától augusztus 20-án 22.30-ig,
 • augusztus 21-én 00.30 -05.00 óráig.

Szintén a Légi- és Vízi parádé illetve a Tűzijáték miatt lezárásra kerül a Budai alsó rakpart az Üstökös utcától a Lágymányosi hídig:

 • augusztus 20-án 07.00 órától augusztus 20-án 22.30 óráig,
 • augusztus 21-én 00.30 -05.00 óráig.

A Lánchíd teljes hosszában lezárásra kerül a gyalogos forgalom elől a Tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében:

 • augusztus 20-án 18.00 órától 22:30 óráig.

Tájékoztatjuk emellett Önöket, hogy az ünnepi programok idején a 2-es metró sűrített járatokkal áll az utasok rendelkezésére a teljes szakaszon. Nagy tömeg esetén a Batthyány téri állomás kiiktatásra kerülhet, erről folyamatosan informáljuk majd a közlekedésben résztvevőket. A BKK forgalomirányító szakemberei a helyszíneken segítik a lakosság tájékoztatását a BKV járműveinek közlekedési változásairól.

Emellett kérjük azokat, akik a Balatonról érkeznek augusztus 20-án, hogy indulásuk tervezésénél mindenképpen vegyék figyelembe a megnövekedett forgalmat.

További részletekért keresse a www.augusztus20.kormany.hu oldalunkat!

Bízunk abban, hogy a forgalomkorlátozásokkal és járatmódosításokkal az ünneplők zavartalan és felhőtlen szórakozásához járulunk hozzá.