Tűzhalált halt egy ukrán falu utolsó lakója

A lakóházában keletkezett tűz következtében életét vesztette a kelet-ukrajnai Luhanszk megye egyik elnéptelenedett falvának utolsó lakója – adta hírül csütörtökön a Gazeta című ukrán lap internetes kiadása.

Az elmúlt hetekben ez már a második eset, hogy az utolsó bejelentett lakos halálával végleg eltörölnek egy települést Ukrajnában.

A trojicki járásbeli Krasznogrigorovka faluban már hosszú évek óta egyedül élt a 84 éves néni, aki kertészkedéssel és háziállatai legeltetésével foglalkozott. Mivel nem voltak rokonai, a napi betevő falatot saját maga erejéből teremtette elő. Mivel a települést már több évtizede perspektíva nélkülinek ítélték a hatóságok, a maradék lakossága a közeli nagyközségekbe és városokba költözött át.

Krasznogrigorovkát egyedül az idős asszony nem volt hajlandó elhagyni, annak ellenére sem, hogy a település áramellátását már rég megszüntették. Elszenesedett holttestét a porig leégett házikójának romjai között találták meg a napokban az arra vetődő gombászók által riasztott rendőrök. A 84 éves néni halálával a falu most már teljesen elnéptelenedett.

Nemrégiben egy szintén kelet-ukrajnai település utolsó lakóját kóbor kutyák és rókák tépték szét a háza közelében lévő erdőben. Esetében a hatóságok még mindig nem tudják, hogy a férfit az állatok ölték-e meg, vagy a maradványait már a halálát követően marcangolták szét az állatok.
– Független HÍrügynökség –