szakkör

2020.03.04. 17:00

Pótolhatatlan a nagyapa, különösen, ha forrasztani kell

Technika szakkört indított két nyugalmazott villanyszerelő kisiskolás gyerekeknek.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Második alkalommal indította el nagy sikerű Kicsik és nagyik ingyenes, nyolcalkalmas sorozatát a sajóecsegi idősklub, szombaton délelőtt, 10 és 12 óra között, a Sajóecsegért Egyesület szervezésében, a helyi gyógyszertár épületében. Tavaly tavasszal a nagymamák játszottak logikai játékokat az óvodásokkal. Idén pedig két szakmabeli nagyapa, Varga Ernő elektroműszerész és Soltész Sándor villanyszerelő tanítja forrasztani a 11-14 éves fiúkat és lányokat, technika szakkör keretében. A helyszínen jártunk.

– Nem titkolt szándékunk, hogy a műhellyel felkeltsük az érdeklődést a villamos berendezések készítése és a villanyszerelő szakma iránt, miközben a forrasztással javul a gyermekek kézügyessége is. Látjuk, hogy kevés a szakember és szeretnénk első kézből információt adni ezen a téren a fiataloknak – mondta Inklovics László, Sajóecseg polgármestere. – A kisgyermekes családokat a kéthavonta megjelenő Ecsegi Hírlevélen és a közösségi médián keresztül értük el. Most az általános iskola felső tagozatát céloztuk meg és vannak további elképzeléseink hidraulika és pneumatika tárgykörében is.

Nyomkövető autó készül

A foglalkozások egymásra épülnek, de előzetes tudásra nincs szükség hozzá.

– Az első fél órában hozzászoktak a gyerekek a szerszámokhoz és megtanulták megfelelően hajtogatni a drótokat. Most kezdtük csak el a tényleges rajzszöges technikás forrasztást, amihez a pákákat az ELMŰ-ÉMÁSZ támogatásával kaptunk – tájékoztatott Mans Ágnes nyugalmazott pedagógus, a szakkör szervezője. – A mai áramkör, amit forrasztunk, morzejeladóba készül és az eredményt hazavihetik a gyerekek. A következő alkalommal virágőrzőt csinálunk, amely jelzi, hogy mikor kell meglocsolnunk a növényünket. Ezenkívül készítünk majd fiókőrzőt is, amely sípol, hogyha valaki benyúl az adott fiókba. A többi szerkezet pedig játékokba való. Az egyik a forródrót nevű, amin úgy kell végigvezetnünk egy karikát, hogy ne érjünk hozzá a dróthoz. A másik egy ledekkel kialakított tűzijátékmodell. A legbonyolultabb pedig egy vonalkövető autó.

Kreatív feladata

A szakkörön résztvevő gyerekek előtt akár a villamosmérnök szakma is nyitva áll.

– Ma a forrasztás alapjait tanítjuk meg a gyerekeknek és megmutatjuk nekik a műszerész szerszámokat. Ha a próbapanelon a rajzszögekre már tudnak forrasztani, utána bonyolultabb áramköröket is fogunk készíteni kapcsolási rajz alapján – számolt be Varga Ernő, a szakkör egyik vezetője. – Már nyugdíjasok vagyunk és a műhely számunkra is hasznos szabadidő eltöltést jelent. Ráadásul ez a szakmánk, én rádióműszerészként végeztem, de a 37 évig a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nél, mint elektroműszerész dolgoztam a forgalomirányító jelzőlámpákkal. Ezt a hivatást szeretni kell és csak kellő affinitással lehet végezni. Előfordulhatnak apró égési sérülések forrasztás közben, de a működő gépek sok örömet okoznak és ha csak egy gyerek szereti meg a területet, számunkra már az is siker.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában