Tüzes hangulat és népi vigasságok Szent Mihály napján a Diósgyőri várban

Akt.:
Tüzes hangulat és népi vigasságok Szent Mihály napján a Diósgyőri várban
Miskolc, 2015. szeptember 27., vasárnap – Szent Mihály-napi hagyományoké lesz a főszerep a diósgyőri várban és a mellette lévő lovagi tornák terén vasárnap, az Itthon vagy! Magyarország szeretlek miskolci helyszínein, a látványos állatbehajtás mellett meglepetésekkel teli kutyás bemutatókkal és néptánc előadásokkal is várják az érdeklődőket – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Nagy Lajos király közelmúltban megújult diósgyőri várában felelevenítik a Szent Mihály-napi pásztor hagyományokat és előtérbe kerülnek a helyi közösség értékei.

A népi kalendáriumban ehhez a naphoz kapcsolódik az állatok behajtása a téli szálláshelyekre és a pásztorok elszámoltatása, amelyet látványos tűzgyújtással és vigasságokkal ünnepeltek.
Szent Mihály napján a lovagi tornák tere először kapcsolódik be helyszínként a programokba. Az állatbehajtás mellett a lovasok ügyességi játékokon mutatják be tudásukat, a vigasságok hangulatáról a Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, valamint a Számadó és a Mintha zenekarok gondoskodnak, és felvidéki dallamokat is megidéz majd a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes.

A látogatókat kirakodóvásár, a gyermekeket népi játszótér, csacsifogat, állatsimogató és népi mesterségek várják, és ügyeskedhetnek a kukoricamorzsolásban, őrlésben, szitálásban, és a mángorlásban is.

Az est fénypontja a Szent Mihály napi tűzgyújtás lesz, amelyet közös táncház és mulatság követ.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s