Tűz ütött ki egy római cigánytáborban

Titokzatos tűz ütött ki az egyik, Róma külvárosában található romatáborban, ahol az első, nagy port kavart regisztrációt tartották – tudatta az olasz média szerdán. Keddről szerdára virradó éjjelen csaptak fel a lángok a helyszínen, és az erős szél miatt gyorsan továbbterjedtek. Senki nem sérült meg a tűzben, Róma polgármestere, Gianni Alemanno ugyanakkor nyomozás elindítását, és a károk helyreállítását ígérte az ügyben.

Nem hivatalos információk szerint a tűzvészt három Molotov-koktél okozta, amelyeket a közeli autópályáról hajítottak a táborra, rasszista indíttatásból. A hatóságok ezt nem erősítették meg, sőt az ANSA olasz hírügynökség tudósítása szerint egy főt hamis tanúzás gyanújával hallgattak meg a rendőrök.

Az olaszok a romákat okolják az országban megszaporodott bűncselekményekért és a rossz közbiztonságért. Májusban két romatábort Molotov-koktélokkal támadták meg Nápolyban, majd július elején az olasz kormány elrendelte, hogy a cigány lakosságtól, köztük a gyerekektől is ujjlenyomatot vegyenek. Ez a bejelentés számos kritikát váltott ki Olaszország- és Európa szerte.