Tűz a Lyukóvölgyben – jellemző a gyújtogatás

Tűz a Lyukóvölgyben – jellemző a gyújtogatás
Miskolc – Péntek este kevéssel nyolc óra előtt érkezett bejelentés a lyukói tűzesetről. A tűzoltók egy fecskendővel vonultak ki oltani, de már nem volt mit megmenti a huszonöt négyzetméteres faházon. Valószínűleg gyújtogatás történt.  

A helyszínre érkező tűzoltók csak annyit tehettek, hogy megakadályozták a tűz továbbterjedését. Bódi Zoltán tűzmegelőzési osztályvezető és szóvivő elmondta, hogy a víkendházas zöldövezeti területek fokozott tűzveszélynek vannak kitéve. A házak régiek, mára elkoszosodtak, nem nagyon használják őket.

“Ilyenkor gyakori a házak megszállása és a betörések is. Ami mozdítható, elviszik, és sokszor, csak a szórakozás kedvéért, még fel is gyújtják az épületet” – tájékoztatott a szóvivő.

Azt is megtudtuk, hogy az esetek nagy részében szándékos gyújtogatás miatt “látogatnak” Lyukóba a tűzoltók: egy év alatt harminc-negyven ilyen esetük is akad. “Ezzel csak azt érik el az elkövetők, hogy tönkreteszik a járműveinket, amiket nem ilyen terepviszonyokra terveztek” – tájékoztatott Bódi Zoltán.

“Ráadásul a szárazfűégés időszakában – ami az esetek kilencven százalékában szintén gyújtogatás következménye – ez folyamatos leterheltséget jelent a munkatársainknak. Gyakorlatilag déltől éjfélig meg sem álunk.”

A fűtési szezon beköszöntével viszont főként hőtermelő- és villanyberendezésekkel akad dolguk. De a gyújtogatás sajnos minden időszakban aktuális marad.
Nézze meg a Miskolci Tűzoltók felvételeit!:  

Kapcsolódó cikkek: