Túszul ejtették főnökeiket dél-afrikai bányászok

Nagyjából ötszáz bányász túszul ejtett öt bányafelügyelőt Dél-Afrikában. Azt követelik a bányát üzemelő kanadai vállalattól, hogy tartósan foglalkoztassák őket – közölte pénteken a rendőrség. A dél-afrikai bányászok szakszervezete közölte, hogy nincsen köze az ideiglenesen foglalkoztatott vájárok “sztrájkszerű” lépéséhez, akik önállóan döntöttek a túszejtésről.

Az ötszáz bányász csütörtökön nyolc felügyelőt ejtett túszul az ország North-West nevű tartományában található króm- és platinabányában, de a túszok közül háromnak sikerült kimenekülnie a járatokból – közölte a tartomány rendőrségének szóvivője. Lesego Metsi az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a túszejtők ideiglenes munkások, akik állandó munkalehetőséget követelnek a bányát üzemelő kanadai Eastern Platinum nevű vállalattól.

A szóvivő elmondta, hogy próbálnak tárgyalni a túszejtőkkel, akik azonban kikapcsolták azt az adóvevőt, amelyet a tárgyalók adtak nekik. A bányászok azt követelik a bánya vezetőitől, hogy menjenek le hozzájuk a járatokba tárgyalni, de ezt a rendőrség nem engedni, mert nem tudják, milyen a helyzet odalent. Azt sem lehet tudni, hogy vannak-e fegyverek a túszejtőknél. A rendőrség azt gyanítja, hogy munkaeszközeiket használják fegyverként.

A dél-afrikai bányászok nemzeti szakszervezetének szóvivője elmondta, hogy a bányászok tőlük függetlenül döntöttek a “sztrájkszerű” lépésről a munkaügyi vita miatt. A bánya vezérigazgatója közben bírósági döntéssel akarja elérni, hogy az “illegális ülősztrájkban” részt vevő munkások elhagyják a járatokat.