"Túszakciót terveztek a német parlamentben"

Berlinben hétfőn biztonsági okokból ideiglenesen lezárták a német parlament panoráma-kupoláját a látogatók elől. A döntést a német hatóságok azután hozták, hogy a Spiegel magazin arról számolt be: egy informátoruk értesítette őket, hogy az al-Kaidához köthető szélsőséges iszlamisták túszejtő akcióra készülnek a Reichstag épületében.

A német parlament sajtóosztálya szerint fokozták a Reichstag biztonsági felügyeletét, de a fenyegetés ellenére a kupolán kívül az épületben továbbra is fogadják és körbevezetik a látogatókat.

A Spiegel magazin tudósítása szerint az informátoruk külföldön él, és arról tájékoztatta a német hatóságokat, hogy egy 6 fős csoport tagjai támadást szerveznek Németországban. Az akciót állítólag februárban vagy márciusban akarták végrehajtani, és a támadás két tagja már meg is érkezett Berlinbe. Az informátor állítása szerint a csoport további tagjai közül egy német, egy török, és egy észak-afrikai származású férfi van – a terrorcella utolsó, 6. tagjának származását, illetve nemzetiségét nem részletezték a híradásban.

A német magazin szerint az informátoruk korábban szintén a terrorcsoport tagja volt, de azóta elhagyta a társait. Életét féltve visszatért Németországba, hogy ott újra együtt élhessen a családjával. Elmondása szerint a német parlament a tervezett terrortámadások csupán egyik lehetséges célpontja.
– Független Hírügynökség –