Tusványos – Nemzetpolitikáról, a magyar családok támogatásáról és európai jövőképekről tanácskoztak a szabadegyetemen

Akt.:
Tusnádfürdő, 2018. július 25. Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke (k) beszél, mellette Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) elnöke a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én.
Tusnádfürdő, 2018. július 25. Kósa Lajos, az Országos Szövetkezeti Tanács elnöke, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke (k) beszél, mellette Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Fiák István, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) elnöke a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én. - © MTI Fotó: Veres Nándor
Tusnádfürdő – A nemzetpolitika bizonyított: a nemzet közjogi egyesítése gyakorlatilag befejeződött, a mai országgyűlés már nemzetgyűlésként működik – állapította meg Potápi Árpád nemzetpolitikai államtitkár Tusnádfürdőn, a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján.

A szabadegyetem szerdai rendezvényein egyebek mellett a magyar családok támogatásáról, Európa jövőjéről és kisebbségvédelmi témákról volt szó.

A szerdai hivatalos megnyitón a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának vezetője méltatta a Tusványosként emlegetett, csaknem három évtizedes múltú szellemi műhely nemzetpolitikai érdemeit.

Úgy vélekedett: Tusványosra egyre többen odafigyelnek, és ebben kiemelkedő szerepe van Orbán Viktornak, hiszen azt tapasztalták, hogy a miniszterelnök itt megfogalmazott gondolai “az európai vagy világpolitikában köszönnek vissza”.

Potápi Árpád egy későbbi rendezvényen részletesen kitért arra, hogy a külhoni magyar családok évében meghirdetett vállalkozásfejlesztési felhívásra 760 pályázat érkezett Kárpát-medence szerte, amelyből 118 kap átlagosan 4-5 millió forintos támogatást. Elmondta: az Emmivel közösen megvalósított idei tematikus év céljaira összesen egymilliárdos támogatást különítettek el, és 700 millió forint áll rendelkezésre pályázatok kiírására.

Felidézte, hogy 2012-ben kezdődtek a tematikus évek. Potápi Árpád célként fogalmazta meg a magyar identitás megőrzését a magyar családokban, közösségekben Kárpát-medence szerte és a diaszpórában egyaránt.

Az államtitkár a Minority SafePackről szóló másik előadáson a magyar szervezetek és pártok közös sikerének nevezte a kisebbségvédelmet uniós jogalkotási feladattá emelő európai polgári kezdeményezést, amelyet – a hitelesített adatok szerint – több mint 1 millió 120 ezren írtak alá.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem alapítóinak egyikeként Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke úgy értékelte: az országgyűlési választások megmutatták a nemzet egységét, a kormánytöbbség kétharmados eredményében “ott van” a határon túliak szavazata is, és így a következő négy évben folytatódhat a nemzetegyesítés, “össze fog nőni, ami összetartozik”. Németh Zsolt később az Európa jövőjéről szervezett pódiumbeszélgetésen úgy vélekedett: az európai projektnek választ kell adnia Trianon problémájára.

“Amikor mi nemzeti szuverenitásról és tagállami hatáskörökről beszélünk, az nincs ellentétben az autonómiával.

Olyan európai jövőképre van szükségünk, amelyben a kisebbségeknek, a nemzetállamoknak az európai építkezésnek az összhangja megteremthető” – fogalmazott az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke. Középtávú feladatnak tekintette egy olyan “politikai erő összerakását”, amely a nemzetek Európájáért lép fel, és amelybe a nemzeti kisebbségeket is be kell vonni.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt tartotta a legnagyobb problémának, hogy szakadék tátong az európai polgárok elvárásai és a brüsszeli politikai elit között. Úgy vélte: “kicsorbultak azoknak a fegyverei”, akik populistának, rasszistának bélyegzik meg azokat politikusokat, akik a polgárok elvárásai szerint foglalkoznak a migráció kérdésével. Az államtitkár szerint a jövő évi európai parlamenti választásokra felerősödik a migrációról, a biztonságról, az identitásról szóló vita, és erre lehetőségként kell tekinteni.

Dömötör Csaba szerint Európa jelenleg is a világ legjobb helye, de identitásválsággal küzd, melyet többek között a születésszámok csökkenése, a kulturális önfeladás táplál. Úgy vélte, hogy Európa identitásbeli elbizonytalanodását jelzi az is, hogy a kontinens a világon egyedüliként tárva nyitva hagyja kapuit a bevándorlók előtt. Az államtitkár szerint az európai polgárok hetven százaléka tartja aggasztónak a bevándorlást, ezért várható, hogy a téma a jövő évi európai parlamenti választásokon is a figyelem középpontjában lesz.

Délután a magyarság demográfiai helyzetéről Fenntartható társadalom, fenntartható nemzet címmel megrendezett beszélgetésen az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára úgy vélekedett: a magyarság első számú sorskérdése, hogy egy idősödő, fogyatkozó nemzetből, fiatalodó és gyarapodó nemzetté váljon. Novák Katalin szerint fontos, hogy tartósnak bizonyuljon a 2010-ben bekövetkezett családbarát fordulat hatására megváltozott magyarországi demográfiai tendenciája. A terhesség-megszakítások száma 30 százalékkal csökkent az elmúlt években, csökkent a gyermekhalandóság: Magyarország ezen a téren is “szembemegy” az európai trenddel – állapította meg.

“Mi nem külső erőforrásokat szeretnénk, nem a bevándorlásra hagyatkozunk, hanem azt mondjuk, hogy belső erőforrásainkat szeretnénk hasznosítani. Hosszú távú változást szeretnénk előidézni” – szögezte le az Emmi család- és ifjúságügyi államtitkára.

Kató Béla erdélyi református püspök kifejezte meggyőződését, hogy a gyermekvállalás bátorításához a közösségi felelős gondolkodásra nevelés is hozzátartozik, hogy teret nyerhessen a gyermekek érdekében hozott tudatos áldozatvállalás a fogyasztás bűvöletében élők “önmegvalósításra” hivatkozó önző felfogásával szemben.

Az erdélyi Tusnádfürdőn 25 rendezvénysátor több száz programmal várja vasárnap hajnalig a szabadegyetem és diáktábor résztvevőit. Orbán Viktor miniszterelnök szombat délelőtt a sportpálya előtti nagyszínpadon tart előadást a idei tábor mottójául is szolgáló “Szenvedélyünk Tusványos” című fórumon.

– MTI –


Tusnádfürdő, 2018. július 25. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én. Jobbról Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke.
Tusnádfürdő - A külhoni magyar családok éve program keretében meghirdetett vállalkozásfejlesztési felhívásra 760 pályázat érkezett Kárpát-medence szerte, amelyből 118 kap átlagosan 4-5 millió forintos támogatást - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szerdán Tusnádfürdőn. Az álla...

Tusnádfürdő, 2018. július 25. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára és Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház (MUE) közügyigazgatója beszélget a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én.
Tusnádfürdő - A magyarság első számú sorskérdése, hogy egy idősödő, fogyatkozó nemzetből, fiatalodó és gyarapodó nemzetté váljon - hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Tusnádfürdőn. Novák Katalin a 29. Bálványosi Nyári Sza...

Tusnádfürdő, 2018. július 25. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke kezet fog a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megnyitója előtt az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 25-én.
Tusnádfürdő - Németh Zsolt szerint az európai projektnek választ kell adnia Trianon problémájára. Az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöke a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében Európa jövőjéről szervezett pódiumbeszélgetésen beszélt erről. Németh Zsolt középtá...