Tusványos – A közmédiában megjelenő külhoni tartalmakról rendeztek pódiumbeszélgetést

Tusnádfürdő, 2015. július 24., péntek (MTI) – Ma már szervesen beépültek a külhoni magyarságról szóló hírek a megújult közmédia műsorfolyamába, és a magyar összetartozás ilyen szinten is megvalósul – mutatott rá Havasi János, az MTVA határon túli különmegbízottja pénteken a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) egyik rendezvényén.

Az MTVA tusványosi rendezvénysátrában külhoni médiaműhelyek vezetőinek részvételével rendeztek pódiumbeszélgetést arról, hogyan érintette a közmédia márciusi struktúraváltása a külhoni tartalmakat és az azokat előállító tudósítói hálózatot.

Havasi János rámutatott: az MTVA a Kárpát-medencét egységes egésznek tekinti, és a közmédia határon túli tevékenységének van jövője. Mint mondta, lehet, hogy a határon túli nézők nehezebben “gereblyézik” össze ezeket a tartalmakat és fájlalják, hogy nem találják már a megszokott helyen kedvenc műsoraikat, de jelképes üzente van annak, hogy a külhoni témák az M1-en a műsorfolyam természetes részeivé váltak és nem elkülönítve jelennek meg.

Kulin Zoltán a Kárpátaljai Megyei Állami Televízió és Rádió Társaság vezérigazgató-helyettese, a Korrespondens Közhasznú Alapítvány elnöke elmondta, idén májusban, a “legjobbkor” kezdte meg működését az MTVA ungvári tudósítói központja, hiszen Ukrajnában a rádió és televízió közszolgálati médiumokká való átalakítása miatt félő, hogy megszűnik az ungvári magyar szerkesztőség.

Jakab Endre, a Székelyföldi Stúdió vezetője beszámolt róla, havonta ötórányi műsoridőt gyártottak az elmúlt évben a közmédiának. Hozzátette: hamarosan Kassán is elindul a közmédia stúdiója, az egyetlen “hiányzó láncszem” a külhoni hálózatában. Jakab Endre elismerte: a tudósítói hálózat tartott a struktúraváltástól, de úgy vélte, sikeres volt az átállás, az M1-en “a teljes Kárpát-medence jelen van”.

Rámutatott, a technika rohamos fejlődése nyomán ma már semmi akadálya nincs annak, hogy a Kárpát-medence bármely térsége bekapcsolódjon a műsorfolyamba, és meggyőződése, hogy mindig lesz ott egy kamera, ahol a magyarság számára fontos esemény történik a térségben.

Siklósi Beatrix, a Nemzetiségi, Külhoni és Kiemelt Projektek főszerkesztője beszámolt róla: a külhoni médiaműhelyek működtetésére az MTVA az összes műsoros költségvetése két százalékát (651 millió forint) fordítja. Hozzátette: egyeztetés folyik arról, hogy a sportcsatorna beindulása kapcsán felszabaduló műsoridő elosztásánál az őszi műsorstruktúra beindulásakor a külhoni tematikák is kapjanak többlet-műsoridőt a nemzeti főadón.

Ezt a fórumot a közönség soraiból követő Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is megerősítette. Bár elmondása szerint konkrét döntés még nem született, jelezte: fontosnak tartja a külhoni tematika minél hangsúlyosabb megjelenését.

– Baranyi László, MTI –
hirdetés
hirdet�s