TUSNÁDFÜRDŐ – Szabó Vilmos: "Konszenzusos nemzetpolitika szükséges"

“Történelmi és politikai felelősségünk, hogy találjunk egy konszenzusos nemzetpolitikát, mint a rendszerváltás után tettük” – mondta pénteken Szabó Vilmos. Az Országgyűlés Külügyi és Határon Túli Magyarok Bizottságának MSZP-s alelnöke a bálványosi szabadegyetemen az emberi jogokról és kisebbségvedelemről tartott előadásában úgy értékelte: a világban veszdelmes tendenciák figyelhetők meg, új nagyhatalmi politikák rajzolódnak ki. “A populizmus, a nacionalizmus pedig egyre inkább veszélyeztetik a kisebbségeket” – mondta.

Nagyjából hasonló következtetéseket foglamazott meg Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő, aki szerint kezd kialakulni egy olyan irányzat, amely az autoriter hatalmi berendezkedést támogatja. Schöpflin hangsúlyozta: az Európai Uniónak nincs hatalma abban, hogy a döntések végrehajtását ráerőltesse tagállamaira. Szerinte a kisebbségek jogait illetően kulcsfontosságú lenne a lisszaboni szerződés elfogadása. Az alapjogi charta ugyanis hivatalosan is beemeli a kisebbségi jogokat az Európai Unió jogszabályai közé.

Martonyi János volt külügyminiszter elsősorban az euroszkepticizmus jelenségét elemezte, hangsúlyozva: az emberek összekapcsolták Magyarország gazdasági növekedésének lassulását az uniós csatlakozással, ám ennek belpolitikai okai is vannak, hiszen a vezetők gyakran hivatkoznak Brüsszelre bizonyos népszerűtlen döntések esetén. A csalódás-érzetet kiváltó okok között említette, hogy minden újonnan csatlakozott ország gazdasága lendületesen fejlődött, és ez alól csak Magyarország a kivétel.