TUSNÁDFÜRDŐ – Új magyar egységet szorgalmaz Orbán Viktor

A Fidesz az új magyar-magyar egység létrejöttében érdekelt – jelentette ki Orbán Viktor pénteken, Tusnádfürdőn tartott sajtótájékoztatóján. A Fidesz elnöke a 19. alkalommal megszervezett szabadegyetemen találkozott Szász Jenővel , a Magyar Polgári Párt elnökével, akivel a romániai önkormányzati választások eredményeit értékelték.

Az őszi parlamenti választásokra utalva Orbán elmondta: a Fidesz nem kíván beleszólni az RMDSZ és az MPP között zajló tárgyalások részleteibe, ám a magyarság képviseletének erősödése szemptontjából az új magyar egyezség megszületését szorgalmazza. Kifejtette: Markó Bélával, az RMDSZ elnökével is kész találkozni. Sajnálatosnak nevezte hogy Markó nem fogadta el a szabadegyetemre szóló meghívást, hozzátéve, hogy ha az RMDSZ-vezető másképp dönt, találkozhatnak.

A Fidesz elnöke szerint a romániai önkormányzati választások eredményei mindenképpen bizalomkeltőek. Hangsúlyozta: a Fidesz a Kárpát-medencei magyarság célkitűzéseinek tükrében értékeli az eredményeket. “Márpedig ezek azt mutatják, hogy az előző ciklushoz képest a magyarságnak több polgármestere és önkormányzati képviselője van” – mutatott rá.

A Fidesz más pártokkal való viszonyát értékelve elmondta: azokkal az alakulatokkal szilárdabb a kapcsolat, amelyek elkötelezettek az autonómia iránt. “Akik ingatagon viszonyulnak az autonómiához, azokkal ingatag a kapcsolatunk is” – mondta Orbán Viktor.