Túró Rudi-teszt: 25-ből hét nem volt megfelelő

Csokoládé helyett ma már “csokoládé imitátummal” vonják be a gyártók a Túró Rudit – egyebek mellett ez derül ki a Kosár című fogyasztói magazin márciusi rudi-tesztjéből. A szakemberek 31 féle Túró Rudit vizsgáltak meg. Ezek közül néhány egyforma volt, így 25-öt teszteltek ténylegesen. A végeredmény szerint 5 kiváló minőségű volt, 7 pedig “még megfelelő” minősítést kapott, vagyis azokat inkább már nem ajánlják a vásárlóknak. Ehetetlen édességet nem találtak.

A hagyományos rudik közül kettőt minősítettek kiválónak: ezek csomagolása és külseje hibátlan volt, kellemes túróillatuk és ízük is meggyőzte a szakértőket. Ugyanebben a kategóriában találtak viszont darabos és enyhén erjedt ízű édességet is, valamint olyat, amelyet silány minőségű papírba csomagoltak, így az “izzadt és kencés” volt.

A mazsolával és kakaóval ízesített rudik között a tesztelők nem találtak olyat, amellyel elégedettek lettek volna, a mogyorókrém-túró párosítást viszont dicsérték. Kevésbé jó minősítést kaptak a barackkal ízesített édességek, az eper ízűek között volt viszont egy kiváló és két jó minőségű termék.

Az elmúlt években korszerűbbé vált itthon a Túró Rudi-gyártás technológiája, ennek köszönhetően javult az édességek minősége, bővült a kínálat, nőtt a szavatossági idő és a csomagolás is szebb lett – tudta meg a Független Hírügynökség Pavlovics Ágotától, a Kosár magazin főszerkesztőjétől.

A tesztet a Kosár magazin végezte, amely egy reklámmentes fogyasztói lap. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint a Túró Rudi tehéntúróból, esetleg vajból vagy tejszínből és cukorból álló sajtkészítmény, amelyet csokoládéval vagy kakaómasszával vonnak be. Az édesség henger alakú, a benne lévő túrómassza legalább fele tejből van, és egyenletesen fehér vagy sárgásfehér.