Turner kiállítás nyílik szerdán a Szépművészetiben

Július 15-én önálló kiállítás nyílik William Turner alkotásaiból Magyarországon elsőként a budapesti Szépművészeti Múzeumban. A művészettörténet egyik legjelentősebb tájfestőjének több mint 80 művét tekinthetik meg az érdeklődök október 25-ig. A kiállítás biztosítási összértéke száz milliárd forint – mondta el kedden a Független Hírügynökségnek Baán László, az intézmény főigazgatója.

A szerdán nyitó Turner és Itália című kiállítás nyolc egységre tagolva, időrendben mutatja be a festő munkásságát londoni tanulmányaitól egészen utolsó alkotói korszakáig. A Ferrarában és Edinburghben már bemutatott kiállítássorozatnak Budapest a harmadik helyszíne. A XIX. századi művész hagyatékát őrző londoni Tate Britain kölcsönzi a kiállított 80 alkotásnak csaknem a felét – tette hozzá a múzeum főigazgatója.

Turner sajátos formanyelve és látásmódja forradalmian megújította a tájképfestészetet, és sok vonatkozásban megelőlegezte az impresszionizmust – emelte ki Baán László. A festő művei mellett a Szépművészeti Múzem grafikai tárából kiállítanak több olyan, Olaszországban készült metszetet, melyek Turner kezdeti korszakának inspirációs forrásai voltak.

A Szépművészeti Múzeumban június 24-én megnyitott A szentföld öröksége, Kincsek a jeruzsálemi Izrael Múzeumból című és a Turner kiállításra kedvezményes kombinált belépőt válthatnak a látogatók.

További információ a kiállításról a www.szepmuveszeti.hu oldalon található.