Türkmén Eiffel-tornyot, illetve Szabadság-szobrot terveznek

Türkmenisztán fővárosának központjába olyan hatalmas és jellegzetes emlékművet terveznek, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a New York-i Szabadság-szobor – jelentette be szombaton a türkmén fővárosban a projekt vezető építésze. A közép-ázsiai országban a múlt hónapban jelentették be, hogy egy sor építészeti különlegességet terveznek – köztük a házasságkötések számára szánt “Boldogság Palotát”, valamint a nyári és téli sportolásra megálmodott “Olimpiai Falut”.

“Pályázatot írtunk ki egy olyan emlékmű megtervezésére, amely Asgabat jelképévé válhat, mint a párizsi Eiffel-torony vagy a Nem York-i Szabadság-szobor” – mondta szombaton Bajram Shamuradov, a projekt vezető építésze a francia AFP hírügynökségnek nyiltakozva.

A földgázban bővelkedő Türkmenisztánban korábban, a volt diktátor, Szaparmurat Nyijazov hatalma idején számtalan feltűnő építészeti alkotást emeltek országszerte. A 2006-ban elhunyt diktátor helyét Gurbanguj Berdimukhamedov elnök vette át, aki lebontatta elődje személyi kultuszának néhány bizarr emlékművét. De csak azért, hogy ezek helyére saját emlékműveit építtesse meg – állítják a jelenlegi államfő kritikusai.

“Mindent megteszünk, hogy megvalósítsuk az elnökünk által meghatározott építményeket, és fővárosunkat Közép-Ázsia legszebb és legkényelmesebb városává alakítsuk” – mondta a főépítész, Shamuradov.

A tervezett építmények között van az “Olimpiai Falu”, amelyet annak ellenére is felépítenek, hogy Türkmenisztánban belátható időn belül nem rendeznek olimpiai játékokat. A létesítmény tervei közt szerepel egy tízezer fős jégcsarnok, amelyet a fővárosban, Ashgabatban építenek majd. A város a Karakum sivatagban fekszik, ahol az átlaghőmérséklet 40 Celsius fok. A komplexumban lesz majd egy 800 szobás hotel, amelybe egy nemzetközi sajtóközpontot is terveztek. Ami azért érdekes, mert Türkmenisztán különösen szigorú vízumrendszerrel rendelkezik, és csak a legritkább esetekben engednek be külföldieket az országba.