Turisztikai fejlesztések kezdődnek a megyében

A Zsófia-kilátó látványterve
A Zsófia-kilátó látványterve - © Fotó: Északerdő
Miskolc – Négy évszakos pihenőhelyek mellett Lillafüreden többek között kilátó is épül.

Hét európai uniós pályázat keretében csaknem 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg turisztikai fejlesztések országszerte a Magyar Természetjáró Szövetség koordinálásában.

A munka hamarosan kezdődik és 2020 szeptember végére fejeződik be.”

Meteorológiai állomások

A beruházásokat a Természetjáró Szövetség a területileg illetékes erdőgazdaságokkal konzorciumban hajtja végre. A program részeként az ÉSZAK­ERDŐ Zrt. számos turisztikai beruházást valósít meg megyénkben. Négy évszakos pihenőhelyet alakítanak ki Háromhuta határában az Istvánkút környékén, a Nagy-Milic déli oldalán a Csataréti háznál, valamint a Magyarország legészakibb részén elhelyezkedő Oláh-réten. Mindhárom helyen turisztikai szempontból is érdekes meteorológiai állomás épül, és ezekhez kapcsolódva bemutatóhelyeket is létrehoznak. Újjáépítik a Lillafüreden az 1950-es években lebontott Zsófia-kilátót, és egy ide vezető lombkorona tanösvényt is kialakítanak. Korszerűsítik a lillafüredi Lencsés-forrás pihenőt, a Sárospatak mellett található Botkői autóspihenőt, valamint a Telkibányától nem messze fekvő Királykúti pihenőt. Megújul az Újhutai elágazástól induló tanösvény is.

Jövő szeptemberig

A fejlesztéseket 100 százalékos támogatási intenzitással, közel 189 millió forintból valósítja meg az erdőgazdaság. A munka hamarosan kezdődik, és a pályázati kiírásnak megfelelően 2020 szeptember végére fejeződik be – tájékoztatott Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

ÉM