boon-sportoldal

2018.09.19. 18:43

Figyelem, diákok! Jövő héten vár a kama kupa!

Miskolc - A kisebbek közül vár versengeni vágyókat a városi kamabajnokság.

Miskolc - A kisebbek közül vár versengeni vágyókat a városi kamabajnokság.

Általános iskolások, illetve a fiatalabb gimnazisták számára írták ki a mostani kama kupát. A 11-15. közötti korosztály tagjai által alkotott minimum 6 fős csapatok jelentkezhetnek az őszi Észak Kupára, amelyet a „Miskolc sportját” felkaroló Észak-Keleti Átjáró Egyesület és a Zöld Meteor sportklub rendez.

Labdás diáksport

Mint ismeretes, a kamajáték egy labdás csapatsport, amely csakis a borsodi megye­székhelyen létezik, sehol máshol a világon. Egyedülálló érdekessége, hogy támadásnál a védők nem tudják, ki ellen kell védekezniük, mivel a labdát a támadók eldugják, rejtély, hogy a kapura törő játékosok közül épp kinél van…

A kamát valamikor a huszadik század közepén találhatták ki a Vasgyárban, onnan terjedt el városszerte, de a városhatáron túl nem. Mára eltűnőben van az utcákról, játszóterekről, iskolaudvarokról, az aktivisták ezért dolgoznak az újbóli népszerűsítésén. Az Észak-Magyarország pedig ezért támogatja évek óta a városi iskolai bajnokságok megrendezését.

A szeptember 27-én, csütörtökön délelőtt tartandó (kezdés 10 órakor) bajnokság színhelye a Waldorf iskola Felső-Hámorban. Előzetes jelentkezés az [email protected] e-mail-címen. A korábbi kupaküzdelmekről képek, videók, valamint részletes szabályleírás található a kama­projekt.hu weboldalon.

Amit tudni kell

Olyanok is bátran jelentkezhetnek, akik még sose ­játszották: a meccsek kezdete előtt lesz szabályismertetés és lehetőség próbajátékra. A kama varázsát az adja,

hogy 5-10 perc alatt megtanulható!

ÉM


Szabályok

A kama egy csapatjáték, melynek célja több gólt dobni az ellenfélnél. Gólt elérni nyitással, vagyis kapura-dobással lehetséges, illetve futás alkalmával, melyre kama-fogás után jogosult a támadó csapat. A játékot két csapat játssza egy kislabdával a két kapuval ellátott pályán. Kisebb pályán (teremben) 6-6, nagypályán 7-7, vagy 8-8 fő. A játékosok lehetnek fiúk és lányok vegyesen, nagyobb korkülönbség esetén, pl. gyerekek és felnőttek vegyes-csapatainál a létszám is változhat egyik-másik csapat esetében. Ugyancsak nagy korbeli (fizikai adottságokbeli) eltéréseknél speciális szabályok léptethetők életbe (pl. közelebbről engedni dobni).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!