Türelemjáték a 3-as főúton: két sávon a körforgalomban

Akt.:
Türelemjáték a 3-as főúton: két sávon a körforgalomban
Miskolc – Másfél év alatt a harmadik forgalmi rendet kell tanulni a közlekedőknek.

Közel egy hónapja marták fel az aszfaltburkolatot Miskolc határában, az úgynevezett zsolcai körforgalomban. Három hete újra is aszfaltozták, a egy hete pedig az útburkolati jelek is felkerültek, ami okozott némi meglepetést a rendszeresen arra közlekedőknek. Ez ugyanis a harmadik forgalmi rend ott másfél év alatt.

korforgalom-04-aj

Az a másfél év…

Persze valamivel több időről van szó, de a másfél évet azért említjük, mert akkor – egy, az autósok körében nagy visszhangot kiváltó cikkben – Molnár Emillel, a városi rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjével elemeztük a helyszínen, hogy is helyes ott közlekedni. Akkor ugyanis már jó ideje útburkolati jelek nélkül volt a körforgalom, amely teljesen lekopott. Ennek fényében a szakember a párhuzamos közlekedés szabályát nevezte irányadónak. Eszerint két sávon közlekedhettek az autósok körben, és egy kihajtásnál értelemszerűen a külsőben közlekedőnek volt elsőbbsége, akinek egyébként megvolt a lehetősége, hogy a külső sávot használva közlekedjen körbe (ilyen rendje van például a közeli hipermarket két körforgalmának is.).

korforgalom-15-aj

Körbe-körbe két sávon

Tavaly novemberben aztán – többszöri érdeklődésünk után – elkészült az útburkolati jelfestés, ami megváltoztatta a forgalmi rendet, hiszen a zsolcai kihajtóknál a külső sávba záróvonal került, ami megakadályozta a körbeautózást, viszont a két sáv csak a Miskolcról kihajtásnál a zsolcai lehajtóig maradt meg, a körforgalom többi része egysávos lett.

Ezen változtatott most az újrafestéssel ismét a Közútkezelő, ugyanis az új rend szerint ismét kétsávos lett a körforgalom teljesen körbe. A külső sávban ismét záróvonal van a kihajtóknál, ahogy a körforgalom nagy részén a két sáv között is. Sávot váltani csak a kihajtók után, nagyon rövid szakaszon lehet.

A tavalyi útburkolatijel-festés után az autósok nem igazán akarták tudomásul venni a kihajtók utáni záróvonalat, így két helyen – a zsolcai kihajtónál és a Miskolcra befelé jövő surranósáv belső sávjának végén – terelőtáblákkal zárták el a lehetőséget a sáv további használatára. A surranósávnál maradtak a táblák (ezt nem aszfaltozták), a zsolcai kihajtónál viszont egyelőre nem kerültek vissza.

ÉM-HI


Felfestették az új útburkolati jeleket
Miskolc - A hétvégén már új útburkolati jelek mellett vezethettünk. Elkészült a hiányzó és lekopott útburkolati jelek újrafestése a zsolcai körforgalomban, így újra mindenki számára teljesen egyértelművé vált, hogyan kell közlekedni itt. Az év elején foglalkoztunk először a zsolcai körforgalom...

Szinte már láthatatlanok a sávjelző felfestések
Miskolc - Újra egyértelmű lehet a forgalmi rend a körforgalomban. Az év elején foglalkoztunk a zsolcai körforgalom ügyével, azt elemezve, hogyan kell a csomópontban közlekedni és kinek van elsőbbsége. Teljesen elkopott a jelzés Mint megírtuk, a bizonytalanságot az okozhatja az autósok számára, ...