Túrázókért aggódnak az új-zélandi földrengés után

Felszólították a túrázókat az új-zélandi hatóságok, hogy kerüljék el a szigetország déli részének lakatlan vidékeit, amíg ellenőrzik, hogy mekkora károkat okozott a szerdai földrengés. A 7,8-as magnitúdójú földmozgás miatt szökőárriadót kellett kiadni még a távolabbi Ausztráliában is, de csak egy kis cunamit észleltek.

A csaknem 80 éve nem látott, szokatlanul erős új-zélandi földrengés után a helyi hatóságok folyamatosan járják a vidéket, hogy megállapítsák, mekkora károk keletkeztek. Elsősorban a hidak és utak állapotát ellenőrzik, és felveszik a kapcsolatot azokkal a csoportokkal, amelyekről tudják, hogy Új-Zéland déli csücskének főként lakatlan tájain túráznak. “Az eddigi értesüléseink szerint emberéletben nem esett kár, ami fantasztikus, ugyanakkor nagyobb anyagi károk sem keletkeztek” – mondta John Key új-zélandi kormányfő.

A 7,8-as magnitúdójú földrengés középpontja 35 kilométerre Új-Zéland délnyugati részétől a Csendes-óceánon volt. A helyi idő szerint szerda késő este történt földrengést több utórengés is követte, ezért a helyi hatóságok azt javasolják a turistáknak, hogy egyelőre kerüljék el a környéket.

A földrengés után szökőár-riadót kellett elrendelni. Ausztráliában a partvidék több városában is riadóztattak, Sydneyben például még egy koncertet is töröltek. A kontinens és Új-Zéland között lévő Lord Howe-szigeten sokakat biztonságosabb helyre vittek. A cunami meg is érkezett egy órával a földrengés után, de a hatóságok szerint az csak mindössze 17 centiméter magas volt az új-zélandi Invercargill melletti Bluff kikötőjében.

Új-Zélandon évente 14 ezer földrengést regisztrálnak, de ilyen nagyot csak ritkán: 1931-ben 256 ember vesztette életét, amikor szintén egy 7,8-as földmozgás pusztított. A legnagyobbat (8,2-est) 1855-ben tapasztalták, akkor a mai főváros, Wellington jelentős része romba dőlt.