Tüntetőkre támadtak Teheránban

Az iráni rohamrendőrség könnygázgránátokat lőtt ki csütörtökön több száz diákra, akik a kemény hangú figyelmeztetések ellenére tüntetéssel emlékeznek a tíz évvel korábbi diákfelkelésre Teheránban. Az iráni hatóságok betiltottak minden tüntetést csütörtökre, az utcákra több száz rohamrendőrt vezényeltek, és “a nagy légszennyezettségre való tekintettel” a főváros elhagyására bátorították az embereket.

Szemtanúk szerint az iráni rohamrendőrség egységei a Teheráni Egyetem előtt lőttek ki könnygázgránátokat az ott összegyűlni akaró emberekre – közölte az AFP francia hírügynökség. Korábban arról érkeztek beszámolók, hogy több száz rendőrt láttak az egyetem előtt valamint a környező utcákban.

Az iráni hatóságok kemény fellépést ígértek azok ellen, akik megemlékeznek az 1999. június 9-i diáklázadásról. Teherán kormányzója bejelentette, hogy semmilyen demonstrációt nem engedélyeztek, és figyelmeztetett, hogy rohamegységeik “eltaposnak” mindenkit, aki “az ellenforradalmi hálózat hatására” utcára vonul. A teheráni közlekedési rendőrség vezetője pedig azt tanácsolta az fővárosiaknak, hogy “vegyék figyelembe a súlyos légszennyezést, és utazzanak vidékre”.

Az AFP-nek nyilatkozó szemtanúk azonban arról számoltak be, hogy több helyen is megemlékezésre felszólító röplapokat osztogatnak. Egy iráni-amerikai újságíró a CNN amerikai hírtelevíziónak elmondta: hallott arról, hogy “valami nagyra” készülnek a tüntetők, de senki sem akart arról beszélni, nehogy a hatóságokhoz jusson az információ.

Sérültekről vagy letartóztatásokról egyelőre nem ékezett jelentés.