Tüntetőket öltek meg Kínában

A kínai rendőrség megölt két embert, amikor feloszlattak egy tüntetést Kína egyik dél-nyugati tartományában – közölte vasárnap egy jogvédő szervezet és az állami média. Jünan-tartományban több mint ezer gumifa termesztő falusi gyűlt össze, hogy tiltakozzanak az állami felvásárlások ellen.

A Hong Kong-i Központ az Emberi Jogokért és Demokráciáért nevű szervezet közlése szerint a demonstráló falusiak az ellen tiltakoztak szombaton, hogy termésüket a piaci árnak majdnem a feléért kell eladniuk a helyi kormányszerveknek. A több mint ezer emberből álló tömeg szétoszlatására kihívták a rendőröket, akik összecsaptak a tüntetőkkel, agyonlőve két embert, és súlyosan megsebesítve egy harmadikat.

A jogvédő szervezet információi szerint húsz embert letartóztattak. A helyi hatóságok az AFP francia hírügynökség megkeresésére nem válaszoltak. Az Új Kína állami hírügynökség jelentése szerint magas rangú, tartományi tisztségviselőket küldtek a demonstráció színhelyére, hogy megakadályozzák a zavargás továbbterjedését. Az Új Kína szerint vasárnap reggel nagyjából kétszáz embert gyűlt össze a tüntetés helyszínén.Sporthírek