Tüntetők fogadták Orbán Viktort Hódmezővásárhelyen

    Hódmezővásárhely, 2012. május 25., péntek (MTI) – A Szolidaritás mozgalom és a Jobbik tüntetői fogadták Orbán Viktor miniszterelnököt pénteken Hódmezővásárhelyen; a kormányfő Lázár János fideszes polgármester meghívására érkezett a helyi közgyűlés rendkívüli ülésére.

 

A két szervezet demonstrációja számára a Kossuth tér egy a városházától távolabbi részét jelölték ki, de mintegy harminc tüntető a kormányfőt váró újságírók mögé állt, és onnan bekiabálásokkal, füttyökkel igyekezett megzavarni a miniszterelnök érkezését, valamint az őt fogadó polgármestert.

A Szolidaritás mozgalom tüntetésén – amelyen mintegy százan vettek részt – Kónya Péter, a szervezett társelnöke mondott beszédet; ő azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzék állítson közös jelöltet a Lázár János lemondása miatt, várhatóan a nyár végén tartandó időközi polgármester-választásra.

Kónya Péter közölte, a mozgalom szimpatizánsai az ország több pontjáról azért érkeztek az alföldi városba, hogy kifejezzék szolidaritásukat a hódmezővásárhelyiekkel.

A Szolidaritás mozgalom tüntetői a szervezet a kormányt bíráló transzparenseivel és zászlóival sorakoztak föl a tér egy számukra kijelölt részén, a demonstrálókat a rendőrség kettős kordonja választotta el a Jobbik szimpatizánsaitól.

Az ellenzéki párt tüntetésen résztvevők között többen a Magyar Nemzeti Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mellényét viselték, a kormányellenes transzparensek mellett a Jobbik zászlóit és árpádsávos lobogókat emeltek a magasba.

Lázár János polgármester a rendkívüli közgyűlés megnyitásakor a demonstrálókra utalva úgy fogalmazott: kitüntetés, ha budapestiek Hódmezővásárhelyre látogatnak, reméli azonban nem mind ilyenek.

A Magyar Nemzet pénteki számában megjelent cikk szerint a Szolidaritás mozgalom egy titkos támogató segítségével ingyen szállította a városba a kormányellenes tüntetőket.