Tüntetni is elmennek Brüsszelbe

Tüntetni is elmennek Brüsszelbe
A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége(MADOSZ) megdöbbenve értesült arról a brüsszeli politikai döntésről, mely szerint az Európa Parlament Költségvetési Bizottsága megszavazta a javaslatot: töröljék az évi egy milliárd dollárt kitevő támogatást, amelyet az európai dohánytermelő gazdák eddig kaptak. Kommentár [.doc – 25KB]

E javaslat törvénybe iktatása esetén a mintegy 380 ezer tonna európai dohányt előállító 450 ezer ember, köztük a magyar dohánytermelők ellehetetlenüléséhez vezet.

Ugyanis a dohány nem csak hazánkban, hanem Európa szerte a gyenge adottságú területeken és a foglalkoztatási gondokkal küszködő térségekben termelik, kommentált a dohánytermelők ellen készülő brüsszeli „merényletet„ lapunk érdeklődésére Bényei Illés, a MADOSZ elnöke.

Hozzátette: egyelőre bíznak még a javaslat megfontolásában az Európai Unió magasabb döntési szintjein.

Mivel a dohánytermelés támogatásának mértékét és igénybevételeinek feltételeit nem a költségvetési bizottság hagyja jóvá ezért szövetségünk bízik az EU parlament, a Miniszterek Tanácsának és a EU- Mezőgazdasági Bizottságának a szakmai alapokat sem nélkülöző, – a támogatásokat a továbbiakban is fenntartó – döntésében.

A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége ennek ellenére haladéktalanul felveszi a kapcsolatot az Európai Dohánytermelők Szövetségének (UNITAB) vezetőivel hogy egyeztessen, és egységes álláspontot alakítson ki ebben a kérdésben. Szövetségünk az UNITAB álláspontját magára nézve kötelező érvényűnek tekinti, ezért szükség esetén a nagy visszhangot kiváltó, 2003. októberi brüsszeli tüntetés megismétlésétől sem riad vissza.

– Galambos Béla –