Tüntetõk közé lõttek Elefántcsontparton

A híradások szerint többen is meghaltak egy tüntetésen Elefántcsontpart egyik városában, amikor a demonstrálók összecsaptak a biztonsági erõkkel. Az afrikai államban sorozatosak a tiltakozó gyûlések, amióta az ország elnöke múlt héten feloszlatta a kormányt. Az áldozatok pontos számáról egyelõre nem érkeztek hírek, de az AFP francia és az AP amerikai hírügynökségek szerint legkevesebb hárman haltak meg.

Az összecsapások a nyugat-afrikai állam Gagnoa nevû városában törtek ki. A híradások szerint a biztonsági erõk tagjai könnygázt vettetek be, és éles lõszerrel lõttek a több száz tüntetõ közé. A demonstrálók az ország elnöke, Laurent Gbagbo ellen tiltakoztak, aki múlt héten feloszlatta a kormányt és a választási bizottságot. A döntés elõzménye, hogy vita alakult ki a választók regisztrálásával kapcsolatban.

Az összecsapások áldozatainak számáról egyelõre nem érkeztek pontos adatok. A rendõrség csupán annyit közölt, hogy voltak halottak. Az AFP francia hírügynökség kórházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy legkevesebb hárman haltak meg, a sérültek száma pedig több mint egy tucat.

A BBC tudósítása szerint elemzõk úgy vélik: Elefántcsontpartra óriási nemzetközi nyomás nehezedik, hogy kezdjék újra a választási folyamatot. Ezzel lezárhatnák ugyanis azt a hosszan tartó politikai krízist, amelyet az afrikai államban 2002-ben és 2003-ban dúló polgárháború okozott.Sporthírek