Tüntetések Romániában a tisztségéből felfüggesztett elnök mellett

Utcai tüntetések szerveződnek csütörtök este Bukarestben. Románia más városaiban is terjednek a felhívások internetes fórumokon és levelezőlistákon, amelyeken az államelnök menesztése elleni tiltakozó megmozdulásokra hívják a szimpatizánsokat.

A bukaresti Egyetem térre késő délután több mint kétezer Basescu-szimpatizáns ((böszeszku)) vonult; a hatóságok is jelentős csendőrségi erősítést vezényeltek ki.

Az elnök felfüggesztéséről hozott parlamenti határozatot alig egy órával a parlamenti szavazás után már megjelentették a Hivatalos Közlönyben. A határozat az Alkotmánybíróság elé kerül, hogy megállapítsák, meghozatala megfelel-e minden törvényes előírásnak.

Traian Basescu pár nappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy felfüggesztése esetén öt perccel a szavazás után lemond tisztségéből, de ez még várat magára. A szavazást követően Calin Popescu Tariceanu ((kölin popeszku töricsanu)) miniszterelnök is lemondásra szólította fel az államfőt.

A Hotnews hírportál ellenzéki forrásokra hivatkozva azt állítja: nem kizárt, hogy a felfüggesztést kezdeményező szociáldemokrata párt olyan törvénymódosítást terjeszt elő, amely megtiltaná Traian Basescunak, hogy ismét államfőnek jelöltesse magát.