Tüntetés szigorúbb szabályokkal

Tüntetők
Tüntetők
Budapest – Nem takarhatják el az arcukat egy demonstráció résztvevői, és nem tüntethetnek egyfolytában négy napnál hosszabb ideig. Egyebek mellett így módosítaná a gyülekezési törvényt az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.

A Fidesz szerint nincs szükség a szigorításra, az SZDSZ viszont támogatja. A tervezetet szerdán kapta meg az öt parlamenti párt frakciója, a javaslatról pénteken egyeztetnek – számolt be az RTL Klub Híradója.

Március 15-én még sok tüntető kendővel takarta el az arcát, hogy ne ismerjék fel. Ez az, amit nem tehetnek meg többet, ha módosítják a gyülekezésitörvényt. A Kossuthtéri tüntetők tavaly ősszel hetekig követelték a kormány lemondását. Lehet, hogy ezt sem tehetik majd a jövőben ennyi ideig. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium tervei szerint legfeljebb 96 óráig, azaz négy napig tarthat egy demonstráció.

Még WC-ről is a szervezőknek kellene gondoskodniuk, mint ahogy a szemét elszállításáról, vagy a terület újrafüvesítéséről. Ez most még nem az ő feladatuk. A módosítás szerint ezen túl nem lehetne a közúti forgalmat nyolc óránál hosszabb ideig korlátozni.

A módosítások korlátozzák a gyülekezési jogot – mondja a Fidesz. A párt szerint olyan felesleges részletek is vannak a módosításban, mint például az, hogy tilos fegyverrel megjelenni a rendezvényeken. Ezt ugyanis most sem szabad. Az észrevételük elsősorban az, hogy a gyülekezési jogot szabályozó törvényt nem kell módosítani – mondta Balsai István fideszes képviselő, az RTL Klub Híradójának.

A szabad demokraták viszont szükségesnek tartják a módosítást. Gusztos PéterSZDSZ-es képviselő szerint ez egy praktikus módosítás, ami az ősszel előkerült problémákat próbálja orvosolni.

Az MSZP a pénteki, ötpárti egyeztetésig nem mond véleményt a módosításról.