Tüntetés a Moszkva-párti kormányfő mellett

Kijev – Az eddigi legnagyobb tüntetést tartották szerdán az ukrán parlament feloszlatása óta Kijevben. 12 ezren tiltakoztak a nyugatbarát államfő hétfői döntése ellen.

A Moszkva-barát miniszterelnök, Viktor Janukovics hívei Juscsenko megbuktatásával fenyegetőznek.

A tüntetők előbb a Függetlenség téren tiltakoztak, majd a parlament elé vonultak. A miniszterelnök és a kormánypárti parlamenti képviselők nem hajlandók alávetni magukat Viktor Juscsenko parlamenti feloszlatásáról hozott rendeletének.

Az ukrán belpolitikai válság mélyülésének jeleként szerdán lemondott az Alkotmánybíróság elnöke, Ivan Dombrovszki. Az Alkotmánybíróságnak kellene eldöntenie, hogy a nyugatbarát államfőnek, Viktor Juscsenkónak van-e igaza, vagy a Moszkva-barát miniszterelnöknek, Viktor Janukovicsnak. Mindkettő az alkotmányra hivatkozik. Kormánypárti képviselők kedden az alkotmánybíróságtól kérték a jogi vita eldöntését.

Feltehetően ez áll az Alkotmánybíróság elnökének lemondása mögött. A lemondás bejelentése után az Alkotmánybíróság szóvivője közölte, hogy a taláros testület nem fogadta el elnöke távozását.Sporthírek