Borsodban bírnak az ügyekkel

Akt.:
Túlterheltek a hivatalok?
Túlterheltek a hivatalok?
Borsod-Abaúj-Zemplén – Megyénkben a kormányhivatal szerint zökkenőmentes volt az átállás.

A vg.hu szerint a kormányhivatalok nehezen bírnak az új jogköreikkel. Információik szerint több helyen is erős kapacitásbeli problémákkal küzdenek. Az írás megemlíti, hogy az új szabálysértési törvény úgy rendelkezik, az általános szabálysértési ügyekben a megyei kormányhivatalnak kell eljárnia a jegyző helyett. A vg.hu úgy tudja, a hivatalokban nem volt egyszerű alkalmazkodni a hirtelen megnőtt feladatmennyiséghez. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét említik, ahol azzal próbálkoztak, hogy a kormányhivatal szétbontotta és alsóbb szintre delegálta a szabálysértési ügyeket, megyeszerte tizenhárom kirendeltsége intézi a feladatokat, szinte mindenütt a polgármesteri hivatalban – vagyis a kisebb településeket kivéve a helyszín sem változott, egyedül az ügyintéző személye.

Zökkenőmentesen

Természetesen kíváncsiak voltunk arra, vg.hu megállapításai megyénkre is igazak-e. E-mailben érdeklődtünk a kormányhivatal sajtósánál, hogy a B.-A.-Z megyei Kormányhivatal bírja-e a megnövekedett feladatokkal járó nagyobb megterhelést.

Kérdésünkre az alábbi választ kaptuk: „A 2012. április 15. napján hatályba lépett a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján a megyei kormányhivatal általános szabálysértési hatósági jogkört lát el az eddig a települési jegyzők hatáskörébe tartozó szabálysértési ügyekben. A szabálysértési törvény módosításával biztosítottá vált az egységes jogalkalmazói és büntetéskiszabási gyakorlat, azaz megszűntek a korábban tapasztalt indokolatlan különbségek a szabálysértési ügyek területén. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Törzshivatalának Hatósági Főosztályán a főosztályvezető és a főosztályvezető-helyettes irányításával működő Szabálysértési Osztály 16 településen – leendő járásközpontokban – 24 kormánytisztviselő közreműködésével látja el szabálysértési törvényben a hivatalra ruházott hatáskört.

A megyei illetékességgel működő kormányhivatal zökkenőmentesen, a törvényes határidőket betartva, magas szakmai színvonalon folytatja le a szabálysértési eljárásokat.”

A megmaradtakat intézik

Sárospatakon csak a régebbi szabálysértési ügyek maradtak – tudtuk meg dr. Kormáromi Évától, a zempléni város jegyzőjétől.

– A jogszabályt végrehajtottuk – mondta dr. Komáromi Éva. – A szabálysértési ügyekért korábban felelős kolléga már nem dolgozik nálunk és az április 15. után indult szabálysértési ügyek már nem hozzánk tartoznak. Egy másik kolléga pluszfeladatként a 2012. április 15. előtt indult szabálysértési ügyeket viszi tovább, de ez nem jelent számára olyan plusz terhelést, amelyet ne tudna maradéktalanul ellátni.

Cigándon a szabálysértési ügyekben csak az ügyintéző munkáltatója változott – mondta lapunknak Oláh Krisztián, a bodrogközi város polgármestere: „Ugyanaz az ember látja el a szabálysértési ügyek intézését, aki korábban is, csak éppen most már nem az önkormányzat alkalmazásában áll, hanem a megyei kormányhivataltól kapja a fizetését. Fizikailag sem távozott el a városból, hiszen az irodája is ugyanott maradt, ahol eddig volt, így ilyen téren nálunk az átállás teljesen zökkenő- és problémamentes volt.”

– Mi szerencsére meglehetősen speciális helyzetben vagyunk ilyen téren – mondta érdeklődésünkre dr. Stumpf Enikő, Hercegkút és Komlóska körjegyzője. – A tavalyi évi statisztikát ugyanis nulla szabálysértéssel küldtem be, ugyanis egyik településünkön sem történt olyan esemény, amely miatt szabálysértési eljárást kellett volna indítani, innentől pedig már nem is a mi feladatunk.

ÉM-BG