Túlterheltek a bölcsődék, óvodák – Kisalföld

Túlterheltek Sopron bölcsődéi és óvodái. A bölcsikben 118-cal többen lesznek ősztől, mint amennyit az intézmények “elbírnának”. Az ovik iránt is nagy az igény, ugyanakkor pedagógiailag javasolt, hogy a kicsik minél tovább maradjanak családi körben – írja a Kisalföld.

Sopron öt bölcsődéjében 220 férőhely áll a városban lakó gyerekek rendelkezésére. Ezzel szemben már most 258-an élnek a bölcsődei ellátás lehetőségével és őszre a létszám 338-ra duzzadhat. A törvény 12 főben maximálja az egy csoportban ellátható gyerekek számát, ez most 15-re is nőhet – mondta el a lapnak az egyik soproni óvoda vezetője.
Az óvodákban is túljelentkezés tapasztalható. Amennyiben az édesanya a kisebb gyermekkel gyesen van, akkor előfordulhat, hogy a nagyobbikat már nem veszik fel. Ráadásul a túlterheltség miatt lehet, hogy a kicsi nem a körzetileg illetékes oviban kap helyet, hanem messzebbre kell vinniük a szülőknek. A törvény egyébként nem ír elő három év óvodai kötelezettséget, a gyerekeknek csak az iskolát megelőző évben kell oviba járniuk.